Allt fler sätter in mikrochip i handen

Antalet har tredubblats

SVERIGE.

På knappt ett år har antalet svenskar som satt in ett mikrochip i handen tredubblats. Tanken är att den nya tekniken ska kunna ersätta sådant som nycklar och betalkort.

Intresset har ökat för att sätta in ett mikrochip i handen. Chipet är inte större än ett riskorn och sätts in under huden mellan tummen och pekfingret. Chipet kan sedan överföra information och kan användas ungefär som ett passerkort.

– Tekniken är fortfarande ny, men intresset har ökat dramatiskt, säger Jowan Österlund, vd på Biohax International, ett bolag som implanterar mikrochip på människor, till SVT.

Tanken är att tekniken framöver ska kunna ersätta exempelvis nycklar och betalkort. Men enligt Jowan Österlund har samhället så här långt inte riktigt hunnit med teknikutvecklingen.

Men ändå har omkring 3 500 chip installerats i händer av företaget i Sverige. För 18 månader sedan var det bara runt 1 000 personer, enligt företaget

Men Östlund tror det är ganska lång väg kvar tills tekniken är så pass användbar att folk överväger att ha ett chip. Fortfarande finns det en viss skepticism till att implantera något i kroppen.

– Jag skulle väl ge det fem år innan det är så pass allmänt att de flesta har ett eller vill sätta in ett, säger han till SVT.

Publicerad 20 April 2018 06:00