Kvinnor tvingades till prostitution genom voodoo

Två personer åtalas för koppleri och människohandel

MALMÖ. En 42-årig man och en 32-årig kvinna åtalas i Malmö tingsrätt misstänkta för människohandel, respektive människohandel och grovt koppleri. Detta efter att ha tvingat två kvinnor att prostituera sig genom att använda voodoo mot dem.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning. Det blir ett oerhört produktivt sätt att få människor att lyda och det är vanligtvis en person i maktposition som inte går att ifrågasätta som använder voodoo, säger Lisa Green, regionkoordinator mot människohandel, till SVT Nyheter Skåne.

Handeln med kvinnorna uppdagades i december i fjol då polisen gjorde ett tillslag mot en lägenhet i samband med en utredning gällande eskortfirmor. Polisen hade fått in ett tips om att det fanns personer i lägenheten som inte hade rätt att vistas i Sverige och att de sålde sex.

Förutom de två kvinnorna som misstänks ha tvingats till prostitution efter påtryckningar med voodoo fanns även den 32-åriga kvinnan som nu åtalas för människohandel och grovt koppleri. Kvinnan misstänks ha fungerat som en så kallad "Madam" som tagit kontakt med kvinnorna i sitt hemland, i det här fallet Nigeria, och sedan lurat dem till Sverige.

Den 42-åriga mannen som greps av polis i början av året, misstänks förutom för människohandel även för sju fall av penningtvätt.

I samband med åtalen mot mannen och kvinnan åtalas även fyra andra män, misstänkta för att ha köpt sex av kvinnorna.

– Som alltid i de här utredningarna slås man av att det finns en stark efterfrågan. Jag blir alltid varje gång lika ledsen över att hade inte efterfrågan funnits hade vi inte haft den här företeelsen, säger åklagare Helena Ljunggren till Sydsvenskan.

Publicerad 17 April 2018 14:58

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag