Stipendium togs emot av Kims föräldrar

Prissumman går till Kims Walls minnesfond

MALMÖ/TRELLEBORG. Under onsdagskvällen tilldelades frilansjournalisten Kim Wall postumt Publicistklubbens årliga stipendium. Diplom och prissumman på 10 000 kronor togs emot av hennes föräldrar.

Med en nyfiken självständighet och ett ständigt mod rapporterade Kim Wall om de mest utsatta i världens alla hörn. Under sitt blott 30-åriga liv hann hon uträtta journalistiska stordåd, för vilket hon under onsdagskvällen postumt tilldelades Publicistklubben Södras stipendium.

Motiveringen löd: ... för hennes nyfikna självständighet och ständiga mod. En skånsk journalist i världsklass, med enastående förmåga att i sina reportage hitta de berättelser och människoöden som speglar vår globaliserade samtid.

Prissumman på 10 000 kronor togs under årsmötet på Inkonst i Malmö emot av Kims föräldrar Ingrid och Joakim Wall, som tidigare meddelat att prissumman oavkortat kommer gå till Kim Walls minnesfond, som årligen kommer dela ut stipendium till en kvinnlig journalist som vill verka i Kims anda.

När Ingrid och Joakim Wall steg upp på scenen för att hämta priset fick de stående ovationer.

– Jag kände inte Kim Wall, men jag har under den senaste tiden haft förmånen att tillbringa lite tid med Ingrid och Joachim Wall. Det är många som varit mycket berörda över det som hänt Kim, men jag skulle vilja säga att det är lika många som blivit djupt berörda över den styrka som hela familjen Wall uppvisat under de gångna månaderna. Mer modiga och mer starka personer går helt enkelt inte att finna. Stipendiet går till Kim Wall, men vi är väldigt stolta över att kunna överlämna det till Ingrid och Joachim, sade PK Södras ordförande Csaba Bene Perlenberg under prisutdelningen.

Publicerad 12 April 2018 00:00