24-åring döms för dödsolycka

Tre års fängelse för vållande till annans död

MALMÖ.

Förra året blev en 70-årig man påkörd när han skulle korsa en gata. Nu döms en 24-årig till fängelse för vållande till annans död.

Av
Andreas Holm

Kvällen den 11 januari 2017 skulle den äldre mannen korsa Jägersrovägen i Malmö. Då kom 24-åringen körandes i vild fart, körde på mannen och smet från platsen.

70-åringens kropp påträffades 14 meter bredvid övergångsstället. Han var svårt skadad och avled senare på sjukhus. 24-åringen har i förhör uppskattat att han kan ha kört i 100 kilometer i timmen på gatan som har en hastighetsgräns om 40 km/h. Däremot ska han bromsat in vid övergångsstället, vilket inte styrks av andra vittnesuppgifter.

Hans oaktsamhet har enligt Malmö tingsrätt haft en avgörande betydelse för trafikolyckan.

24-åringen greps i sin bostad samma kväll. Då var han enligt egen utsago på väg tillbaka till olycksplatsen efter att ha känt sig "andfådd och jättedarrig", panikslagen och att han "inte hade för avsikt att smita, men att det blev så".

Tingsrätten anser att mannens handlande lett till en trafikolycka där en person omkommit.

"Tingsrätten har funnit att NN genom att köra i så hög hastighet under givna förhållanden har agerat grovt oaktsamt och visat likgiltighet för andra människors liv och egendom.", skriver rätten i domslutet.

24-åringen dömds därför till fängelse i tre år för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Han döms även för obehörigt avvikande från olycksplats, ringa narkotikabrott samt drograttfylleri. Det sista brottet ska dock begåtts vid ett annat tillfälle.

Mannen nekar till samtliga brott utom ringa narkotikabrott.

Publicerad 21 March 2018 16:10