Rosa kyckling blev droppen – startar upprop för bättre skolmat

”Måste ske en förändring”

MALMÖ. De senaste åren har skolmaten i Malmö blivit sämre. Det menar Caroline Klingström, mamma till två av kommunens elever, som vittnar om mat som både är olagad och osmaklig. Efter att döttrarna i veckan serverats rosa kycklingfärs till lunch fick mamma Caroline nog.

– Det var droppen. Nu räcker det, säger hon.

Caroline Klingström har tröttnat på att hennes döttrar Stella, 13 och Nova, 12, ofta kommer hem och är hungriga, trots att de serveras mat i skolan.

– I början trodde jag att det var jag som skämt bort dem med för bra mat hemma, men så började jag höra samma sak från kunder.

Caroline som jobbar som frisör möter både barn och föräldrar från hela Malmö och problemet med skolmaten verkar vara samma överallt.

– Framförallt berättar de om mat som inte är färdiglagad eller om väldigt udda kombinationer, säger hon.

Som exempel lyfter hon fram en fiskgratäng som serverades i förra veckan där fisken fortfarande var fryst och där kryddningen bestod av tacokrydda strött som ett pulver på toppen.

– Till det fick de bulgur. Det passar inte ihop, inte något av det. Barn är ganska enkla i sina smaker och man behöver inte konstla till det.

Istället för att experimentera med maten anser Caroline att man borde satsa mer på de säkra beprövade korten.

– Potatis, panerad fisk, broccolisoppa och falukorv funkar fint. Eller varför inte plocka upp kålpudding, som aldrig serveras nuförtiden, säger hon.

Efter att döttrarna i veckan serverats köttfärslimpa gjord på kyckling, där färsen fortfarande var rosa fick Caroline nog.

Med en förhoppning om att påverka skolmaten till det bättre har hon och döttrarna dragit igång en namninsamling under Malmöinitiativet, som de hoppas till ska leda till debatt.

– Och när det gör det är jag beredd att ställa upp och hjälpa till. Jag kan absolut tänka mig att sätta mig ner med kostchefen i Malmö Stad och komma med konkreta idéer.

För att kunna föra barnens talan planerar Caroline inom snar framtid att låta barnen svara på ett formulär där de får berätta vad de saknar.

– Det här är inte bara för mina barn utan för allas. Det är deras talan jag för och då vill jag självklart ha input från dem. Att föräldrar skickar med sina barn pengar för att de ska kunna äta sig mätta någon annanstans är orimligt. Här måste ske en förändring, säger Caroline Klingström.

På Malmö stad välkomnar man synpunkter för att kunna göra skolmaten bättre.

– Många skolor har matråd, och där försöker vår personal alltid att vara med, säger skolmatschef Emely Lindholm, till Kvällsposten, som var först att rapportera om uppropet.

Skolmatschefen känner dock inte till kritiken om olagad mat och förklarar den rosa köttfärsen med en kemisk reaktion.

– Tillagad färs kan få en rosa ton, utan att den är rå. Vi har fått frågan förut. Då förklarar vi att det är en reaktion. Det kan vara lök eller potatis som orsakar den. Det är nitrat som omvandlas till nitrit, säger hon till tidningen.

Uppropet om Malmös skolmat hittar ni under Malmöinitiativet inom kort.

– De har lovat att få upp den tills imorgon så vi håller tummarna för det, säger Caroline Klingström.

Publicerad 14 March 2018 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag