Polisen utrustas med extra ögon

Malmöpolisen först ut med kroppskameror

MALMÖ.

200 Malmöpoliser i yttre tjänst kommer under årets lopp att bära kameror på sin uniform. Förhoppningen är att kamerorna både ska förbygga brott och samla in bevismaterial.

Av
Magnus Wahlström

Sammanlagt fem polisområden i Sverige kommer under 2018 att ingå i ett pilotprojekt där kroppskameror placeras på poliser i yttre tjänst. Projektet har initierats av polisens nationella operativa avdelning (NOA) och förutom Rinkeby, Botkyrka och Södertälje ingår Malmös båda polisområden. Malmöpolisen är dessutom först ut i landet.

– Vi har precis börjat och ännu inte hunnit utbilda och utrusta alla 200 poliser med kameror. Ett spännande projekt, kommenterar Malmös biträdande polisområdeschef Mats Karlsson.

Kamerorna kommer att monteras på polisernas överkropp och är personliga. Varje enskild polis kommer därefter att ansvara för när kameran aktiveras och när inspelningen startar. Samtidigt omges inspelningarna av ett strikt regelverk.

– Kamerorna kodas specifikt till varje individ så att vi har koll på vem som har vilken kamera. Den enskilde polisen kommer inte heller att kunna radera inspelningarna eller liknande, säger Mats Karlsson.

Han berättar vidare att filmerna kommer att kunna begäras ut för att ingå som bevismaterial i förundersökningar. Dessutom är förhoppningen att deras blotta existens ska ha en brottsförebyggande effekt.

Konkret ska kameran fungera som extra ögon för poliserna. Exempel på situationer där de förväntas vara användbara är när poliser blir attackerade eller hotade, vid gripanden där omgivningen försöker förhindra gripandet eller för att helt enkelt dokumentera brottsplatser.

– Ett scenario kan vara en mordbrand. Ibland stannar mordbrännaren kvar på platsen för att titta på och njuta av sitt verk. Då kan vi se det på filmen, exemplifierar Mats Karlsson.

Även om alla 200 kameror ännu inte är i bruk hos Malmöpolisen har filmerna redan kommit till användning. Det första skarpa tillfället inföll när en 16-åring blev knivskuren och misshandlad på Centralstationen i Malmö.

– Gärningsmannen blev inte filmad. Däremot fick vi bra filmer på brottsplatsen, omgivningen, folk på platsen och så vidare, säger han.

Krävs några särskilda tillstånd eller dylikt?

– Handburna kameror är inte tillståndspliktiga. Vi får lov att filma i många situationer, men det betyder inte att vi har för avsikt att göra det. Vi ska förstås inte spela in om någon till exempel kommer fram och vill fråga oss någonting, säger Mats Karlsson.

Efter årets slut kommer projektet av utvärderas.

Publicerad 02 March 2018 06:00