Mendez utlovar explosiv comeback

MELLO. Han kom tvåa efter Afro-Dite i Melodifestivalen 2002 med låten ”Adrenaline”. Året därpå gjorde han ett nytt försök med ”Carnaval” som hamnade utanför finalen. Femton år senare är Mendez tillbaka med ”Everyday” och för att visa upp något nytt. Fast ändå samma.

Av
Johan Svensson

– Jag har försökt att komma med de senaste fyra åren, men det är inte lätt, säger Mendez och fortsätter:

– Everything happens for a reason. Det känns speciellt. Sedan är det skönt för jag känner ingen press när man har varit borta så länge.

Vilket är ditt största minne?

– Jag kommer aldrig att glömma känslan av att gå direkt till final. Vi var med och förändrade musikstilen i festivalen, vilket var historiskt för mig. Alla applåder, supporten och feedbacken som jag fick. Jag grät glädjetårar den dagen.

– Den känslan gör mig lugn inför det som väntar. Jag vill bara gå upp på scenen nu och göra min grej och visa er hur mycket jag har vuxit. Även om jag behåller samma glädje och styrka i mitt framträdande så vill jag visa nya sidor av mig själv.

Vad kan du mer säga om låten, scenkläderna och framträdandet?

– ”Everyday” är en stor explosion av Latinamerika och Europa. En blandning av allt som jag har hållit på med. Kläderna är färgstarka. Du ska bli glad och känna vibrationen så att du själv vill dansa.

– Det finns en grej som jag aldrig har gjort som jag kommer att göra på scenen. Jag vill överraska er, men kommer i alla fall att dansa som en galning.

Hur ser du på motståndet?

– Jag tror att när man springer så springer man och tittar framåt och inte åt sidan för då kan du ramla. Det bästa du kan göra är att koncentrera dig på dig själv. Jag vet däremot att det är många unga, vackra och otroligt duktiga artister med, så jag tror att alla har stor chans.

Berätta något som ingen vet om dig.

– Jag vill bli farsa igen. Jag har sex barn och vill ha nummer sju.

Blir det verklighet om du vinner?

– Det vet bara min fru, jag och Gud – men ja, då kör vi hårt, skrattar Mendez.

BIDRAG (startordningen är i skrivande stund inte presenterad):

MARTIN ALMGREN

A Bitter Lullaby

Om artisten: Han vann Idol 2015. Nu har före detta lastbilschauffören Martin Almgren siktet inställt på att ta hem segern i Melodifestivalen. Bidraget ”A Bitter Lullaby” är delvis skrivet av Märta Grauers som tidigare har tävlat med gruppen Le Kid.

DOTTER

Cry

Om artisten: Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, var en av låtskrivarna bakom Mariettes hit ”A Million Years” förra året. Nu tar hon själv klivet fram på scenen.

MONCHO

Cuba Libre

Om artisten: Rapparen Ramón Monserrat gör debut i Melodifestivalen under artistnamnet Moncho. Han är främst känd från hiphopgruppen LöstFolk och som sidekick åt sin bror Dani M.

MENDEZ

Everyday

Om artisten: 2002 debuterade Mendez i Melodifestivalen och slutade tvåa med ”Adrenaline”. Året därpå ställde han upp igen med låten ”Carnaval”, men tog sig inte till final. Nu är han tillbaka där allt började.

KALLE MORAEUS & ORSA SPELMÄN

Min dröm

Om gruppen: Den folkkära musikern och programledaren Kalle Moraeus deltog i Melodifestivalen 2010 med låten ”Underbart” och som mellanakt 2015. Nu är han och bandmedlemmarna tillbaka i tävlingen.

JESSICA ANDERSSON

Party Voice

Om artisten: Jessica Andersson är veteran i sammanhanget. 2013 vann hon Melodifestivalen och kom femma i Eurovision Song Contest tillsammans med Fame-kollegan Magnus Bäcklund. Det här blir hennes sjunde gång i tävlingen.

BARBI ESCOBAR

Stark

Om artisten: Bakom debutanten vars artistnamn stavas Barbri Escobar står soul- och rnb-sångerskan Barbara. Hon har tidigare varit förband åt bland andra Black Eyed Peas och Blackstreet.

MELLOEXPERTENS TIPS:

Det är ingen hemlighet att Kalle Moraeus har medverkat i SVT:s långkörare Allsång på Skansen ett tiotal gånger, nått stora framgångar med det egna programmet Moraeus med mera och som programledare för omåttligt populära Så ska det låta. Han har dessutom tagit hem segern i TV4:s Körslaget, vunnit flera utmärkelser genom åren och varit julvärd. Å andra sidan är det inte gamla meriter som avgör Sveriges största musiktävling och tur är väl det. Debuten i Melodifestivalen kom 2010 med ”Underbart”. Låten tog sig vidare till Andra chansen där den blev utslagen av Jessica Anderssons ”I Did It For Love”. Även den här gången ställs de båda artisterna mot varandra. Jag sätter en slant på att svenska folket föredrar årets enda (!) schlager.

Se upp för: Dotter. Artisten det snackades mest om på presskonferensen i november. Och då var Johanna Jansson, som hon egentligen heter, inte ens närvarande.

Publicerad 17 February 2018 00:00