Kvinna erkänner: Överfallsvåldtäkt var påhittad

Misstänks för falskt larm

MALMÖ. I slutet av förra året anmälde en kvinna att hon blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt på Högaholm i Malmö. Men allting var påhittat och nu är kvinnan själv misstänkt för brott.

– Den bevisning som finns i ärendet i form av teknisk bevisning samt vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse om vad som skulle ha hänt. När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, säger kammaråklagare Lena Körner i ett pressmeddelande.

Det var den 28 december som en misstänkt våldtäkt anmäldes på Serenadgatan. Kvinnan ska ha blivit överfallen av flera män och därefter lyckats ta sig hem för att ringa polisen.

Stora resurser sattes in för att utreda det allvarliga brottet.

– Det är inte många timmar sedan detta brott skedde. Vi har spermahundar som söker av området och vi har väldigt många poliser som knackar dörr och samlar in vittnesuppgifter, uppgav biträdande polischef Mats Karlsson under en presskonferens dagen efter.

Men något brott kan alltså inte konstateras. Och nu är kvinnan som anmälde våldtäkten på Högaholm själv föremål för en brottsutredning. Rubriceringen är falskt larm.

Samtidigt fortsätter polisen att utreda fyra andra våldäkter i Malmö som fått mycket medial uppmärksamhet.

– Utredarna som frigörs när den här förundersökningen läggs ner kommer nu att flyttas över till andra pågående utredningar gällande grov våldtäkt utomhus. Det pågår ett fortsatt intensivt och tidskrävande arbete i samtliga utredningar, säger Mats Karlsson

På grund av antalet ärenden och brottens allvarliga karaktär har Malmöpolisen tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen från Stockholm. Experterna i gruppen kan ta fram en profil med hypoteser om gärningsmannens egenskaper, vanor och var det är troligast att han eller hon bor. Profilen jämförs sedan med personer som är misstänkta i en utredning.

Tidigare har gärningsmannaprofilgruppen bland annat hjälpt till med att skapa en profil i samband med serieskytten och mördaren Peter Mangs brott i Malmö hösten 2010.

Fyra grova våldtäkter utreds

15 november: En kvinna anmäler att hon blivit utsatt för en grov våldtäkt av flera män vid en busshållplats på Södervärn.

16 november: En minderårig flicka anmäler att flera män våldtagit henne vid en festlokal på Segevång. Brottet ska ha inträffat den 11 november.

16 december: En 17-årig flicka anmäler att fler okända personer våldtagit henne vid en lekplats på Sofielund.

4 februari: En kvinna anmäler att hon blivit våldtagen av flera personer i en lokal på Lindängen.

Publicerad 13 February 2018 05:53