Thiago, 3, fick svåra smärtor av lusmedlet

Mamman: ”Jag trodde han blivit blind”

MALMÖ. Treåriga Thiago vaknade av svåra smärtor efter att ha använt ett vanligt lusmedel.– Han skrek och kunde inte öppna ögonen. Jag trodde han blivit blind, säger mamma Sara Sjåstad Guadalupe som nu vill varna andra föräldrar för det populära lusmedlet.

Det var förra torsdagen som Sara hittade löss i håret på ett av sina fem barn. Då det var första gången som de råkat ut för de otäcka små krypen bad hon om råd på apoteket för att hitta rätt medel.

Med sig hem hade hon flera flaskor av det populära medlet Paranix för att gå igenom samtliga barns hår.

– Vi följde instruktionerna på förpackningen, schamponerade, sköljde ur och luskammade, berättar Sara.

Så långt var allt frid och fröjd. Några timmar senare började treåriga Thiagos ögon se röda och irriterade ut.

– Vi frågade honom om han hade ont. Han svarade att de bara kändes vattniga. På förpackningen stod att man skulle skölja, vilket vi gjorde med koksaltlösning som vi hade hemma. Eftersom han inte hade ont då var vi inte superoroliga.

Några timmar senare vaknade dock föräldrarna av att sonen gallskrek.

– Han satt upp i sängen och bara skrek. Ögonen var helt igenmurade och vi kunde inte ens bända upp dem.

Efter kontakt med giftcentralen kördes Thiago av sin pappa till akuten, där de upprepade gånger sköljde ögonen.

– Till slut lyckades de skölja rent och när vi fick tid hos ögonläkare morgonen därpå fick vi det lugnande beskedet att medlet inte skadat hornhinnan. Thiago fick därefter ögondroppar som han nu får några gånger om dagen.

Efter den dramatiska händelsen skrev mamma Sara ett inlägg på sin Facebook för att varna andra för medlet. Ett inlägg som kommenterats av tusentals.

Flera föräldrar har även hört av sig till Sara, antingen i tråden till hennes inlägg eller privat och berättat om liknande upplevelser.

– Många av dem har fått irritation och en hade till och med fått en frätskada. Det står ingenstans på förpackningen att en reaktion kan uppstå i efterhand och man tycker att en så här allvarlig biverkning bör lyftas fram ordentligt, säger hon.

Enligt egenvårdsföretaget Omega Pharma som står bakom Paranix innehåller medlet en mineralolja, vars syfte är att kväva lössen. Vid kontakt med ögonen, ska man skölja med rikligt med vatten, då schampot kan ge irritation, vilket står i bipacksedeln.

– Vi kommer lyfta fram detta ytterligare så att det blir extra tydligt hur man ska agera om man får schampo i ögonen. Vi vill att alla våra kunder ska känna att vi har en säker produkt, säger Katarina Fridén, regulatoriskt ansvarig på Omega Pharma.

– Det är beklagligt att pojken råkat ut för detta och behövt uppsöka sjukhus. Jag har förstått att han mår bra i dag, vilket är glädjande.

Att det kan uppstå en allergiskt reaktion, eller irritation i samband med kontakt med ögonen är alltså känt av företaget. Det är dock ovanligt, enligt Katarina Fridén.

– I fjol sålde vi 170 000 flaskor Paranix vilket motsvarar 1,4 miljoner behandlingar. Vi fick in sex anmälningar om irritation och allergisk reaktion, varav en rörde ögonen. Om man upplever problem så vill vi gärna veta det så att vi kan göra produkten bättre. Därför uppmanar vi alla att höra av sig direkt till oss, säger hon.

Publicerad 09 January 2018 01:11

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag