Våldtäkterna: Analysresultat i flera av fallen

Polisen slår tillbaka mot kritik om långa handläggningstider

MALMÖ. Polisen slår tillbaka mot uppgifterna om att utredarna inte fått några svar på det DNA som analyserats efter våldtäkterna i Malmö. I tre av fyra fall har polisen redan fått preliminära resultat. Samtidigt berättar polisen att fallen fått förtur hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, som utför analyserna.

– Den senaste tidens kritik om långa handläggningstider hos NFC stämmer inte i de här ärendena. Det har funnits en stor vilja från NFC:s sida att göra undersökningarna så snabbt och bra som möjligt och när vi har önskat förtur för våra ärenden har vi fått det. De påbörjade arbetet inom några arbetsdagar och NFC:s personal jobbade extra på nyårsdagen, säger Stefan Johansson, chef för forensisk sektion i region Syd, i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av förra året som flera fall av våldtäkt anmäldes i Malmö. Den 12 november våldtogs en 16-årig flicka av flera män och det senaste fallet från 29 december, våldtogs en kvinna av flera män i ett bostadsområde i Högaholm.

Polisens tekniska undersökning gav ett antal dna-fynd som skickats vidare till NFC och där getts förtur i analysarbetet. De svenska dna-registren innehåller cirka 200 000 DNA-profiler. Om ingen misstänkt finns eller DNA-profilerna inte ger träff mot de misstänkta i det aktuella fallet jämförs de mot de nationella DNA-registren. Det kan också vara svårt att få några resultat om DNA från fler än två personer säkras från samma spår i de fall där fler gärningsmän är inblandade.

– Det gäller att ha realistiska förväntningar på vad en dna-analys kan resultera i. Att en dna-profil finns innebär inte att vi vet vilka gärningsmännen är. Saknas misstänkta i det specifika fallet återstår bara en sökning i DNA-registren, och det är ju ett mycket begränsat antal personer som finns där, säger Lena Klasén, chef för NFC.

FAKTA om våldtäkterna

Under slutet av förra året anmäldes fyra misstänkta våldtäkter i Malmö:

Söndagen den 12 november: En 16-årig flicka våldtas av flera män i samband med en fest i Segevång i Malmö.

Onsdagen den 15 november: En flicka våldtas av flera män vid Södervärn i Malmö.

Lördagen den 16 december: En 17-årig flicka våldtas på en lekplats i Sofielund i Malmö.

Fredagen den 29 december: En kvinna våldtas av flera män i ett bostadsområde i Högaholm i Malmö.

Alla fyra ärenden har efter kontakt med utredarna klassats som förtursärenden.

Med hänsyn till utredningsarbetet lämnas inga detaljerade uppgifter om respektive ärende/undersökning.

Källa: Polisen

Publicerad 08 January 2018 15:45

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag