Jakten på de svarta pengarna:

Malmös specialinsats har burit frukt

Illegala verksamheter och svartklubbar har avslöjats – nu vill lokalpolitikerna se en nationell insats

MALMÖ. Under ett halvårs tid har allt från svartklubbar, livsmedelsfusk till boende för illegal arbetskraft avslöjats genom en specialinsats. Nu kan malmömodellen bli rikstäckande. – Det är dags att rensa upp och få ett Malmö som är tryggare, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

I rapporten "Fokuserat tillsynsarbete 2017" beskrivs ett Malmö där den organiserade brottsligheten skapat ett parallellt samhälle.

– Vi slår till där det känns. Vi är väldigt nöjda med resultatet och vi kommer att fortsätta vårt arbete med samarbete myndigheter emellan, säger Schönström. som själv varit med på en del tillslag.

I projektet som involverat Malmö stad, polisen, tullen och en rad andra myndigheter har målet varit att skapa mer trygghet och säkerhet. 60 inspektörer vid miljöförvaltningen har bedrivit tillsyn av flera verksamheter där bland annat området kring Norra Grängesbergsgatan har varit i fokus. I tidigare artiklar om Malmö stads projekt har flera verksamma butiksanställda varit kritiska mot området.

– Det är skit här. Det är inga barnfamiljer som besöker den här gatan för att den har så dåligt rykte och vårt sortiment riktar sig till framför allt barnfamiljer, sade en butiksanställd till Lokaltidningen i november.

– Det här är den sämsta gatan, med en massa kriminella, sade en annan.

I många fall finns det kopplingar mellan den svarta ekonomin och organiserat kriminella. Andelen svartklubbar och illegal verksamhet har överraskat kommunpolitikern.

– Vi trodde inte det skulle vara så här många. Så klart har det funnits misstankar om att det inte stått rätt till och jag tror inte det finns en enda malmöbo som inte haft en uppfattning om att det förekommer organiserade brottslighet, säger Andreas Schönström.

På Norra Grängesbergsgatan har miljöförvaltningen tillsammans med polisen, tullverket, räddningstjänsten, länsstyrelsen, livsmedelsverket och Skatteverket upptäckt allt från illegal verksamhet, olovliga boenden till rökkaféer som funnits i lokaler med rökförbud. Redan nu har förbud fattats mot tio lokaler.

Bland annat har inspektörerna anmärkt på omärkt kött, rapsolja som färgats till "olivolja" och fiskförsäljning från personbilar med hälsovådliga förhållanden. Vid olika tillslag har det även upptäckts att det bedrivits otillåten verksamhet av en del småföretag, vars verksamhet går ut på att köpa utländska livsmedel som sedan utan tillstånd säljs i Malmö från skåpbilar.

– Jag har varit med på en del tillslag där det på ett och samma ställe förekommit tio till tolv fall av olika regelbrott. Kriminella handlingar som svart ekonomi, olaglig verksamhet och olagliga bostäder. Bland annat hittades en liten sovplats ovanpå en bilverkstad, något som jag absolut inte förväntade mig skulle hittas. Det känns inte alls bra att någon bor på ett sådant ställe, som inte alls är anpassat för boende, säger Andreas Schönström.

Tillsyn har gjorts där myndigheterna avslöjat illegal livsmedelsverksamhet i Malmö. 40 olika anläggningar har registrerats och hittills har 20 inspekterats.

Tillsyn har gjorts där myndigheterna avslöjat illegal livsmedelsverksamhet i Malmö. 40 olika anläggningar har registrerats och hittills har 20 inspekterats. Foto: Malmö stad

En grundlig inventering av Norra Grängesbergsgatan har varit nödvändig och besparat samtliga involverade myndigheter mycket tid menar miljöförvaltningen i rapporten. Det har lokaliserats industrier som olovligen hanterar köldmedium, en slags ozonnedbrytande gas som orsakat skador på ozonskiktet och den globala uppvärmningen.

I Malmö har 2,9 av de cirka femtio miljonerna i projektet Tryggare Malmö använts till specialinsatsen. Väl investerade pengar tycker kommunalrådet.

– Nästa år satsas minst lika mycket, om inte mer pengar. Då kommer hela projektet få 55 miljoner kronor, säger Andreas Schönström.

Nu önskar Malmö stads politiker statliga insatser, då problemen inte bara finns i Malmö. Tillsynsbehovet är stort och de vill se en nationell satsning, inte via projekt, utan med permanent finansiering. Nya former av brottslighet kräver nya metoder för att motverka dem, skriver miljöförvaltningen i sin rapport.

Därför har Andreas Schönström tillsammans med kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh uppvaktat justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som även han delar partikamraternas uppfattning.

– Han är väldigt intresserad och nyligen fick vi besked om att S-gruppens skatteutskott kommer hit för att träffas och diskutera en samverkan mellan myndigheter och kommuner i hela landet. Jag ser vilken kraft det ger av att samarbeta och kan staten tillföra mer pengar till myndigheterna kan detta bli en viktig arbetsuppgift, inte bara ett projekt, som ger konkreta resultat för ett tryggare samhälle, säger Andreas Schönström.

I mitten av januari nästa år kommer representanter från Malmö stad träffa skatteutskottets socialdemokratiska grupp.

10 rökkaféer har fått förbud då rökning inte är tillåten i lokalerna. Till höger syns ett av de många olovliga boenden som hittats i industrilokaler.

10 rökkaféer har fått förbud då rökning inte är tillåten i lokalerna. Till höger syns ett av de många olovliga boenden som hittats i industrilokaler. Foto: Malmö stad

FAKTA

Bland annat har sedan projektstart fram till december 2017:

  58 olovliga boenden identifierats i källare, industrilokaler och verkstäder, som enligt rapporten med stor sannolikhet huserats av svart arbetskraft. 13 lokaler har belagts med förbud.

  50 transportkontroller på Öresundsbron där två illegala avfallsexporter stoppats.

  10 rökkafé har fått beslut om rökförbud och en svartklubb har stängts ned.

  Nio bilverkstäder på Norra Grängesbergsgatan har lokaliserats. De misstänks vara tillhåll för bilmålvaktsverksamheter.

  Nio livsmedelsverksamheter har stängts, fyra belagts med säljförbud och fem med vite. En del har ommärkning av polska jordgubbar till svenska, andra har fuskat med ekologisk märkning eller sålt gammalt godis.

  Tre större livsmedelsgrossister har utretts där samtliga undanhållit fakturor och medvetet försvårat tillsynen för myndigheterna. Utredningar pågår fortfarande.

  Tillsyn tillsammans med läkemedelsverket där butiker sålt receptfria läkemedel utan tillstånd eller blandat parfymer med otillåtna oljor genomförts.

  Samarbete inletts med danska myndigheter för att stoppa den svarta marknaden med främst livsmedel.

  150 olika verksamheter har identifierats under halvåret och totalt har 49 beslut fattats om förbud och åtgärder

Publicerad 14 December 2017 06:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag