Två dömda efter hot mot Joakim Chow

”Viktigt att markera att det finns lagar som man måste följa”

OXIE. Under flera månader terroriserades restaurangägaren Joakim Chow av ett ungdomsgäng. Vid upprepade tillfällen tvingades han laga sönderslagna rutor och mer än en gång fick han ta emot mot allvarliga hot. Nu döms två unga män mot sitt nekande till böter och fängelse.

– Det känns bra. Det ger en tydlig markering till ungdomarna att det finns regler i Sverige som man måste följa. Att hota andra människor är inte lagligt, säger Joakim Chow efter beskedet.

Trakasserierna började efter att Joakim vägrat att servera ungdomarna som gjort det till en vana att stöka både på torget och inne på hans restaurang.

Inför rättegången var han orolig för vad en friande dom skulle innebära.

– Det som drabbat mig har varit tufft. Jag bryr mig inte om hur långa straff de får, men det har varit viktigt att markera att det de gjorde var fel. Om de friats hade det varit detsamma som att säga att det är okej att bete sig och göra som man vill. Nu visar man istället alla det får konsekvenser och att man kommer åka fast om man beter sig såhär.

Männen, som i dag är 21 år gamla, döms båda för olaga hot, den ena till villkorlig dom och dagsböter och den andra till en månads fängelse, vilket även inkluderar straff för narkotikabrott och olovlig körning.

På sistone har det lugnat ner sig runt torget och Joakim Chows förhoppning är nu att kunderna kommer att återvända till hans restaurang.

– Stöket på torget har drabbat oss alla. Folk har undvikit att gå hit för att de inte velat konfronteras med ungdomarna. Det har lett till att hela torget dött och alla vi som driver verksamhet här kämpar för att få det att gå runt, säger han.

Publicerad 14 December 2017 11:23