Mattias stoppade skenande buss – utsedd till Årets livräddare

"Jag hann inte ens bli rädd"

TRELLEBORG/MALMÖ. Plötsligt svimmade chauffören och bussen började skena ute på motorvägen. Då grep Mattias Grönvall in och lyckades förhindra en katastrof.

– Jag sprang fram direkt och tog ratten. Allt gick så fort, jag hann inte ens bli rädd, säger Mattias Grönvall i ett pressmeddelande.

Det var i juni 2015 som Mattias Grönwall åkte med buss 146 på väg till jobbet i Trelleborg. Han reagerade på att något inte stod rätt till.

– Jag märkte att bussen började vingla och sedan drog den till vänster in i vägräcket.

Malmöbon agerade blixtsnabbt och sprang fram till chaufförens bås. Efter en kort stund lyckades han få stopp på bussen samtidigt som en medresenär slog larm.

Den 11 december fick han ta emot utmärkelsen Årets livräddare vid Svenska Hjältar-galan, som anordnas av tidningen Aftonbladet. Priset delas ut av SOS Alarm.

– Mattias visade en otrolig sinnesnärvaro och ett civilkurage utöver det vanliga när han fick stopp på den skenande bussen och räddade alla passagerare. Det är lätt att förstå att händelsen kunde ha slutat mycket illa om han inte hade lyckats stoppa bussen. Insatser från människor som Mattias är grunden för att vi tillsammans ska kunna skapa ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.

Juryns motivering:

Mattias är en hjälte för att han utan att tveka agerade när den skenande bussen rusade fram på motorvägen. Med sinnesnärvaro och nerver av stål fick han kontroll på bussen och förhindrade en katastrof.

Publicerad 12 December 2017 07:37

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag