Polisens varning:

Kringresande ficktjuvar tillbaka i Malmö

Av
Anders G Bergquist

MALMÖ. Ficktjuvarna ger sig nästan uteslutande på riktigt gamla eller rörelsehindrade. Polisen misstänker att de under lång tid ambulerat runt i stora delar av Sydsverige. Nu är de tillbaka i Malmö.

– Vi känner igen tillvägagångssättet, i de flesta fallen är det en kvinna som avleder målsäganden. De frågar ofta efter vägen och viftar med yviga gester, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö.

Han berättar att man haft ögonen på likartade brott i flera delar av Sydsverige.

– Det började i Malmö, därefter har man flyttat verksamheten till Blekinge och därefter Kalmar län. Därefter flyttade man sig till Helsingborg och nu tror vi att de är tillbaka i Malmö, förklarar Nils Norling. 

Han berättar att det ofta finns ett väldigt dåligt signalement, och att det inte ens är säkert att det alltid är en kvinna inblandad. Orsaken är att flera personer tros vara med. Polisen vill varna framförallt äldre, men om de varnar för en kvinna kanske det är en man som skickas fram nästa gång.

– Vårt råd är att alltid ha plånbok och värdesaker på ett så säkert ställe som möjligt. Bäst är om man kan ha det i en innerficka som stängs med blixtlås, säger Nils Norling.

De senaste dagarna har sex anmälningar om fickstöld upprättats. I fem av fallen har offren varit mycket gamla.

 

Publicerad 23 November 2017 13:35