Frivilligorganisationer öppnar värmestuga för hemlösa

Donationer från privatpersoner välkomnas

MALMÖ. En värmestuga dit man kan komma för att vila, ladda sin telefon, gå på toaletten eller få en bit mat. Det är vad flera frivilligorganisationer kommer att erbjuda hemlösa i Malmö i vinter.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda sovplatser, men det kommer bli en trygg plats dit man kan komma för att undkomma väder, vind och gatans våld, säger Johanna Nilsson på Kontrapunkt, som tillsammans med Svenska kyrkan Malmö och Malmökretsen av Röda korset står bakom initiativet.

Värmestugan med tillhörande solidaritetscenter på Kontrapunkt ordnas helt ideellt inom projektet Solidaritet värmer. Volontärer och bidrag i form av donationer behövs därför för att få det hela att gå runt.

– Det kan vara allt från värmande kläder, hygienartiklar och mat till ekonomiska bidrag, förklarar Johanna Nilsson.

Till Kontrapunkt är man välkommen att hämta ut det man behöver, samt bli hänvisad till värmestugan som från och med förste december kommer husera i en lokal i centrala Malmö.

– För deras säkerhet går vi inte ut med adress utan hänvisar målgruppen direkt.

Så vilka är då välkomna till värmestugan?

– Det är en bred målgrupp. Alla som känner att de behöver tak över huvudet är välkomna.

I Malmö stads senaste hemlöshetsmätning uppgick antalet hemlösa i staden till 2 822 individer varav 1 070 barn. Utöver dessa individer finns även ett stort antal hemlösa som inte räknas med i mätningen då de inte omfattas av socialtjänstlagen. Exempelvis EU-migranter och papperslösa invandrare.

– Det finns grupper som Malmö stad inte anser ha rätt till tak över huvudet i Malmö. De är därför inte heller med och stöttar det här projektet, säger Johanna Nilsson.

– Vi har ställt frågan, men de har tackat nej.

På Malmö stad förklarar man sitt ställningstagande med att det inte ingår i deras uppdrag att ordna med tak över huvudet till dessa personer.

– Uppdraget vi har är för personer som har vistelserätt i Sverige. Sedan är det bra att ideella krafter tar vid, säger Ann Söllgård, avdelningschef vid Malmös socialförvaltning, till Sydsvenskan.

Publicerad 22 November 2017 12:54