Duk glömdes kvar efter kejsarsnitt

Nybliven mamma fick själv begära röntgen för att säkerställa att duken fanns kvar i magen

MALMÖ. När vårdpersonal i Malmö räknade ihop operationsdukarna efter ett kejsarsnitt märkte man att en saknades. Kvinnan röntgades och den saknade duken återfanns inuti kvinnans buk. Läkarna blev tvungna att öppna upp snittet igen. Ivo kritiserar nu Skånes universitetssjukhus för incidenten rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Den var förra årets som personalen räknade fel på dukarna när kvinnan syddes ihop första gången. Det var först vid en kontrollräkning som felet uppmärksammades. Kvinnans ryggbedövning hade då börjat släppa och man fick ge en lätt narkos innan operationssnittet öppnades igen för att ta bort operationsduken som låg kvar mellan kvinnans livmoder och lever.

Enligt patientens anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) var det hon själv som fick begära röntgen för att säkerställa att duken faktiskt låg kvar i buken. Kvinnan önskar också att händelsen tas på allvar och utreds så att fler inte drabbas.

Ivo kritiserar nu Skånes universitetssjukhus i Malmö då kontrollen av använt operationsmaterial utfördes bristfälligt och inte "med den noggrannet som uppgiften kräver."

Publicerad 22 November 2017 10:09