Häkte får JO-kritik för behandling av 15-åring

Skulle slipa bort klotter för att få lämna säkerhetsavdelning

MALMÖ. Häktet i Malmö får stark kritik från JO för att ha krävt att en 15-åring, häktad för mordförsök, skulle slipa klotter på ett bord för att få komma tillbaka till ungdomsavdelningen. JO är också kritisk till att häktet inte dokumenterat att pojken haft så mycket mänsklig kontakt som unga häktade ska ha. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Av
Andreas Holm

Pojken har vid flera gånger under sin tid i häktet rapporterats för både klotter och skadegörelse. Vid minst fem tillfällen har Kriminalvården upprättat rapporter om misskötsamhet och därför förflyttades 15-åringen till en säkerhetsavdelning med vuxna.

I beslutet kritiserar dessutom justitieombudsmannen (JO) att det tog över en månad innan 15-åringens skolgång började planeras och flera veckor innan han fick sina glasögon. Han hölls även isolerad 23-24 timmar per dygn trots att Kriminalvården enligt JO i ett sådant fall har ett mycket stort ansvar för att motverka den unges isolering.

Kriminalvården svarar bland annat att "han vill inte längre studera" och att han tackat nej till både aktiviteter och promenader. I kritiken framförs att 15-åringen "inte fått frisk luft och solljus på nästan två veckor". Där hävdar å sin sida att pojken erbjudits och tackat ja till promenader nio gånger, men sedan valt att inte gå ut fyra av dessa tillfällen. Han har också blivit väckt på morgnarna och tillfrågad om aktiviteter där han vid tjugo tillfällen tackat nej.

Under ett tillfälle på säkerhetsavdelningen ristade pojken ner sitt namn på en nerklottrad bänk. Där sa personal att han skulle slipa bort klottret för att få flytta tillbaka till ungdomsavdelningen.

"Jag är starkt kritisk till häktets agerande i den frågan", skriver justitieombudsmannen i beslutet.

Pojken satt häktad i nästan fyra månader i våras innan han dömdes till tre års sluten ungdomsvård för att ha skjutit en vaktmästare bakifrån med flera skott nära Pildammsparken i Malmö tidigare i år.

Publicerad 21 November 2017 13:26

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag