Andningsbesvär skäl att missa rättegång

24-åring överklagade sin dom – dök aldrig upp i hovrätten

MALMÖ. En 24-årig Malmöbo fälldes i tingsrätten för bland annat rån och hot mot tjänsteman. Mannen överklagade domen, men när det var dags att återuppta målet i hovrätten dök han aldrig upp.

Av
Andreas Holm

24-åringen, en dansk medborgare bosatt i Malmö, dömdes till 14 månaders fängelse och skadestånd för rån, hot mot tjänsteman, brott mot trafikordningen, två stölder och lika många snatterier. Han överklagade tingsrättens dom och yrkade på sänkt straff.

När förhandlingarna skulle återupptas i hovrätten dök mannen aldrig upp. Han uppgav i efterhand att han fick söka akut vård för andningsbesvär samma dag som rättegången. Även fast mannen inte anmälde sin frånvaro i tid anser riksåklagaren att målet ska tas upp igen.

"Det kunde skäligen inte krävas att NN skulle inställa sig till huvudförhandlingen i hovrätten", skriver riksåklagaren i beslutet.

24-åringen som tidigare dömts till fängelse för bland annat tillgrepps- och trafikbrott genomförde 2015-2016 en rad stölder och snatteri. I slutet av 2016 rånade han en då 83-årig kvinna som gick med rollator. Han knuffade ner henne till marken utanför en matbutik i Malmö och stal sedan kvinnans plånbok. Våldet orsakade bland annat smärta i höften och skrapsår på den äldre kvinnans knä.

För två år sedan hotade 24-åringen även sin socialhandläggare efter att han fått avslag på en biståndsansökan. "NN blev arg och sa han skulle 'plocka' henne på gatan" beskrivs det i domslutet. Han skulle även besöka socialförvaltningen och "bomba receptionen".

I förhör uppgav 24-åringen att utbrottet berodde på drogmissbruk, ett missbruk han önskar komma till rätta med.

För brotten dömdes mannen till ett år och två månaders fängelse i tingsrätten. 24-åringen överklagade beslutet, men kunde på grund av andningsbesvär inte infinna sig vid rättegången.

Nu ska målet återupptas. Mannen har erkänt sina brott men yrkar på sänkt fängelsestraff.

Högsta domstolen har redan beviljat prövning av målet.

Publicerad 17 November 2017 13:07