Fi bojkottar kommunens julmiddag för andra gången

”Att servera animaliskt går helt emot kommunens egna mål och principer”

MALMÖ. För andra året i rad kommer Feministiskt initiativ lysa med sin frånvaro på den årliga julmiddagen i kommunfullmäktige. Detta då arrangören än en gång planerar att servera animalisk mat vid festligheterna.

– Att servera animaliskt går helt emot de mål som kommunen själv satt upp vad gäller att minska koldioxidutsläppen. Om vi ska kräva att våra verksamheter går över till allt mer klimatsmart mat, måste vi föregå med gott exempel, säger Lisa Rydje KF-ledamot för Feministiskt initiativ.

I Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat är målet tydligt: Växthusgaser relaterade till Malmö stads matinköp ska reduceras med 40 % från år 2002 till år 2020.

– Som det ser ut nu är vi väldigt långt från det målet. Vid en halvtidsutvärdering kunde miljönämnden konstatera att vi efter 15 år ligger på 0 % minskning, berättar Lisa Rydje, som tycker det är anmärkningsvärt att Malmö stad ändå fortsätter att servera animalisk mat vid sina representationer.

– Alla vet att vegetarisk mat är mer klimatsmart. Varför ska andra verksamheter inom staden ändra sina rutiner när vi inte själva efterlever policyn? Det känns nästan som ett hån mot de politiska målen som satts upp. I stället för att föregå med gott exempel, föregår vi politiker med extremt dåligt exempel.

Under fjolårets julmiddag serverades animalisk mat till samtliga tre rätter. Något som fick Lisa Rydje och hennes partikollegor att redan när inbjudan till årets festligheter skickades ut ställa frågan: Hur blir det i år?

– Det mejlet har vi inte ens fått svar på. Så om de inte hör av sig och säger att de ändrat inriktning och nu kommer att servera vegetariskt så kommer vi inte gå i år heller.

Det är inte bara vid den årliga julmiddagen som riktlinjerna om att servera klimatsmart mat inte efterlevs, enligt Fi.

– Det är samma sak vid alla representationer. Till och med fikat vid våra möten är animaliskt. Som vegan sedan flera år tillbaka får jag alltid gå och fråga om det finns något jag kan äta. Sedan får jag några salladsblad på en tallrik medan de andra äter smörgåsar med skinka, ost och leverpastej, berättar hon.

Ytterst ansvarig för julmiddagen är kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson.

Han anser inte att helvegetariska måltider är ett måste trots kommunens policy.

– Vi ska gå mot mer hållbar utveckling, vilket även gäller maten. Men det behöver inte ske vid just den här måltiden. Menyn för julfesten är inte färdig än, men det kommer att serveras en tre-rätters meny och den kommer inte vara vegetarisk.

– Det kommer dock finnas alternativ, som alltid, meddelar Kent Andersson.

LÄS MER: Malmö stad uppnår inte sina miljömål

Men vore det inte bra att som politiker föregå med gott exempel?

– Jo självklart. Men vi serverar tiotusentals måltider varje år och då har dessa hundra mindre betydelse vad gäller utsläpp. Det viktiga är att vi går mot de utsatta målen, vilket vi gör även om det går långsamt. Att servera helvegetarisk skulle endast vara ett symbolvärde.

Men varför är det viktigt att servera kött?

– Nu är det här en KF-middag, med huvudsakligen våra egna ledamöter, men annars när vi representerar handlar det om att ge en upplevelse och en positiv bild av Malmö och Skåne. Vi vill profilera oss som en livsmedelsregion och då också servera trevlig och allsidig mat.

Publicerad 10 November 2017 10:22

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag