Tredje gången gillt för Volvo XC40

En kompakt suv

Av
Ian Maasing

BILNYTT. Efter åratal av spekulationer så står den där. Volvo Cars nya kompakta suv XC40. Vid en samordnad ceremoni i både Stockholm och Milano den 21 september gled täcket av från nya XC40. Volvo Cars tredje suv. Helt rätt i tiden eftersom det ska vara praktiskt höga och kantiga bilar nu.

Efter att i många års tid ha satsat på sportigt låga, överdrivet strömlinjeformade karosser som skulle locka fram det emotionella hos köpare inser allt fler biltillverkare att det egentligen är det vardagspraktiska, det förnuftiga som säljer bäst.

Alltså fram med höga och kantiga bilar, gärna saluförda under den trendiga beteckningen suv eller crossover!

I nya suven Volvo XC40 stiger man obesvärat i och ur genom de höga dörröppningarna och glider lätt in på de höga sätena. Inga huvudduckningar, ryggböjningar och benvridningar behövs. Vidare har föraren en klart bättre överblick från sin höga position än från stolen i en sportigt låg bil och så slipper hon eller han att få defrosterluften blåsande i ansiktet, bara för att nämna några av de många praktiska fördelarna med den höga karossen.

Nya XC40 är knappa 443 centimeter lång, 186 centimeter bred och hela 165 centimeter hög varför fyra fullvuxna utan vidare får plats i den. Markfrigången är hela 21 centimeter varför djupspåriga skogsvägar eller decimeterdjup snö inte bör bli något hinder.

Till en början erbjuds de två motorstarkaste bensin- och dieselversionerna med fyrhjulsdrift och åttaväxlad automatlåda. XC40 T5 AWD med bensinmotor på 247 hästkrafter och vridmomentet 380 Newtonmeter och deklarerad bränsleförbrukning på 0,60 liter milen. Priset startar på 416 900 kronor för Momentum Intro Edition.

XC40 D4 AWD med dieselmotor på 190 hästkrafter och vridmomentet 400 Newtonmeter samt deklarerad bränsleförbrukning på 0,55 liter per mil. Pris från 398 900 kronor i Momentum Intro Edition.

Publicerad 31 October 2017 09:00