Urtida kuriositeter i boken ”Hårdrockfossil”

VIDEDAL. Hur gammal är världens äldsta spya? Vad har supermodeller och hårdrock gemensamt med fossil? Det är några frågor som besvaras i boken ”Hårdrocksfossil”, där även ämnen som djävulens naglar och förstenade blixtar tas upp.

Mats E. Eriksson, författare till ”Hårdrocksfossil”, är professor i paleontologi vid Lunds universitet. Han är känd för att ha döpt fossil efter sina musikhjältar, som Lemmy Kilmister och King Diamond.

– Jag har ett brinnande intresse för fossil, jag älskar urtida djur och evolutionen helt enkelt. Men ända sedan barnsben har jag varit nästan lika intresserad av musik i synnerhet, men även konst och populärkultur. Och här har jag lyckats kombinera dessa intressen med naturvetenskap.

Ursprunget till vad han kallar för ”närmast fossilromantiska” betraktelser i boken kom från hans omarbetade krönikor i tidskriften ”Allt om vetenskap”.

– Jag känner ett stort personligt engagemang i och glädje för de här ämnena, som jag försöker dela med mig av till andra. Boken handlar inte bara om fossil döpta efter rockstjärnor, utan även om exempelvis monsterödlor och hur fossil användes som medicin förr i tiden. Det är en hel del dråpliga historier, då jag gillar kuriositeter.

Boken är klar, det som återstår är tryckning. Mats Eriksson äskar bidrag till det på Kickstarter och har nästan fått ihop den önskade summan. Förhoppningen är att boken kommer ut i december.

Blir det fler böcker?

– Definitivt. Jag har många idéer. Jag håller även på med en engelsk version av ”Hårdrocksfossil”, som är lite annorlunda än den svenska.

Publicerad 11 October 2017 13:13

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag