Rök och nedskräpning från tiggare irriterar

”När det aldrig tar slut blir det ett problem

MALMÖ.  Flera klagomål har på senare tid inkommit till polisen från boende på Kristianstadsgatan i Malmö. Klagomålen handlar bland annat om felparkerade bilar, bilar som går på tomgång och EU-migranter som eldar skräp vid parkens eldplatser.

– Att folk bor i sina bilar är inget problem i sig, men när det leder till att man inte kan öppna fönstren utan att känna lukten av avgaser och brandrök blir det jobbigt i längden, säger en man i 40-årsåldern som bor med sin familj precis intill det hörn av Folkets Park, där lek- och grillplatserna är placerade.

Han berättar hur den delen av parken blivit en samlingspunkt för EU-migranter efter att lägret vid Sorgenfri försvunnit.

– Jag förstår att de väljer Möllan. Det skulle jag också ha gjort om jag var i den situationen. Här är alltid folk i rörelse och risken att bli utsatt för något är därmed mindre. Som det är nu är allt samlat på en plats och det blir väldigt skräpigt och högljutt. Man eldar allt möjligt för att hålla värmen och framåt natten uppstår ofta hetsiga diskussioner.  Detta står man ut med ett tag, men när det aldrig tar slut blir det ett problem, säger han.

En lösning enligt honom skulle kunna vara att sprida ut grillplatserna mer jämt över parken.

– Det eller att alternera verksamheten. Grillplatserna skulle kunna stå i en del av parken ett år och i en annan del året därpå. Alternativt skulle de kunna placeras längre in i parken så att röken hinner skingras innan den når bostäderna.

Förutom brandrök och bråk är ett annat vanligt förekommande klagomål de många felparkerade bilar som ofta går på tomgång runt parken.  

Enligt Skånska Dagbladet, som var först att rapportera om klagomålen, har polisen i år redan beslagtagit runt 1000 så kallade målvaktsbilar i Malmö. De flesta har använts av kriminella nätverk som vill undgå böter och avgifter, men på senare tid har det även blivit vanligare att de används att bo i.  

– Vi har under året sett att desto fler målvaktsbilar används i de här sammanhangen. EU-medborgarna är ju här för att de vill vara här, och vidtar de åtgärder som behövs. Förstår de att de kan bo i en bil så gör de det, säger Mats Karlsson, polismästare i Malmö, till tidningen.

Missnöjet kring de temporära bosättningarna längs gatan delas dock inte av alla.

– Jag har noterat att det bor folk i bilarna, men det är ingenting som påverkar min vardag eller min boendesituation. Tvärtom så tycker jag att det blivit betydligt lugnare i området på sistone sedan kamerorna kom upp i knarkrondellen, säger en ung man som bor en bit upp på Kristianstadsgatan.

– Min lägenhet ligger dock inte i anslutning till den delen av parken. Jag kan förstå att de som bor närmare har en annan upplevelse av det hela.

Publicerad 03 October 2017 12:48

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag