Alex Bica tränar tio pass i veckan. Foto: Åse-Marie Nilsson

Alex Bica tränar tio pass i veckan. Foto: Åse-Marie Nilsson

Han är elitidrottens ”matchmaker”

FOSIE. Alex Bica, 20 år, satsar på att bli världsbäst i brottning. Men det är svårt, för att inte säga omöjligt, att kombinera träning på elitnivå med ett arbete. Det var så han fick idén till att matcha elitidrottare och sponsorer.

Alex Bica hade tränat de flesta sporter när han vid 14 års ålder började med brottning. Både hans pappa och farfar var brottare, men det var först när han följde med en klasskompis som han fastnade för sporten.

– Jag tyckte att det var jätteintressant. Man såg hur de kämpade och gav allt. Nästa dag var jag själv ombytt och sedan dess har jag tränat varje dag.

Det har gått väldigt bra och han har bland annat vunnit silver i SM två gånger och representerat Sverige i EM och VM. Förutom tio träningspass är det viktigt att tänka på sömn, återhämtning och att äta rätt mat. Till det kommer träningsläger. Allt det här tar tid. Brottning är ingen sport som ger pengar, inte ens på elitnivå, så hur får man då pengar till hyra och mat?

– Det går inte att jobba om du vill vara på elitnivå. Jag vill bli bäst i världen på brottning. Vad som krävs då är pengar och tid att kunna göra allt det som krävs.

Alex Bica är med i det lokala elitprogrammet på Malmö idrottsakademi, vilket bidrar ekonomiskt, men inte räcker.

Han insåg att han behövde skaffa sponsorer och efter idogt arbete, med en del negativa svar, har han i dag sex stycken.

– Jag vill speciellt nämna en, Fredrik på Kniv och gaffel. Jag får 20 måltider i månaden, vilket hjälper mig jättemycket. I gengäld marknadsför jag dem på mina sociala mediekanaler.

Han har även en sponsor på träningskläder, kosttillskott och en frisör.

Det var så idén om att ha en plattform där sponsorer och elitidrottare matchas, Elitespons, väcktes.

– Många i samma situation som jag behöver sponsorer, men tycker att det är pinsamt att leta efter någon. Man lägger in sin profil, som ett cv, på plattformen. Utan någon marknadsföring finns det redan 50 idrottare och ett tiotal företag med, säger han.

Finns det inte redan sådana här plattformar?

– Nej, faktiskt inte. Det fanns en i Storbritannien, men den är inaktiv. Vet du varför? Den startade 2005 innan sociala medier var så stort.

Men tar det inte en massa tid att hålla på med det här?

– Mentalt, ja. Men jag är inte bunden till en plats fysiskt, utan kan jobba hemifrån, mellan träningspassen eller på flyget. Just nu är det bara en hemsida och en databas, så jag får göra allt manuellt, så det blir lättare när en programmerare fixat till det.

Målet är att plattformen, som just nu är lokal, ska bli störst i världen. Han menar att han har stor nytta av brottningen som entreprenör.

– Brottning är en ensamsport, där man är disciplinerad och tar mycket ansvar. Jag väldigt målmedveten. Om jag tror på något och är motiverad kan jag gå hur långt som helst.

Publicerad 03 October 2017 15:54