Dick illustrerar Sveriges spökplatser

KIRSEBERG. En spökande hare, Vita Karin och Karl XV:s häst är några av de gengångare som beskrivs i spökguiden ”Det spökar”. Dick Qwarfort har illustrerat de hårresande figurerna på olika spökplatser från Ystad till Kiruna.

Redan som barn tyckte Dick Qwarfort om att rita monster, varulvar och andra läskiga figurer. Han har tecknat i hela sitt liv, bland annat som reklamtecknare på tidningen Arbetet. Han skulle precis släppa sin första bok, ”, som han både skrivit och illustrerat själv, när han blev tillfrågad att illustrera ”Det spökar”.

– Det var väldigt roligt för jag fick så småningom helt fria händer att göra vad jag ville, så det kändes mer och mer som min bok.

Vilket är ditt favoritspöke i boken?

– Vikingarna i Dalarna. Jag tyckte också att det var kul att det fanns så mycket i Skåne. Ganska snart upptäckte jag att det är samma spökerier överallt, det finns alltid en vit fru och en munk. För att det inte vara skulle bli bilder på sådana fick jag hitta andra. Som spökharen på Marsvinsholms slott. Den första haren jag ritade blev för tråkig, så jag gjorde den lite rutten och läskig.

Vem riktar sig boken till?

– Barn, men jag tycker även att föräldrar kan läsa den. Det kan vara kul att ha i boken och när man kör förbi något av ställena.

Blir det fler böcker?

– Absolut. Veckan efter jag hade lämnat in illustrationerna till den här boken började jag skriva på en ny bok om monster, där jag både skriver och illustrerar. Min förhoppning är att komma ut varje år.

En spökande hare. Illustration: Dick Qwarfort

En spökande hare. Illustration: Dick Qwarfort

Illustration. Dick Qwarfort

Illustration. Dick Qwarfort

Publicerad 03 October 2017 16:13

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag