Johan Joelsson och Jonatan Jacobsson. Foto: Pressbild

Johan Joelsson och Jonatan Jacobsson. Foto: Pressbild

De skildrar livet i hemmagjorda länder

KIRSEBERG. Sealand, Elleore och Ladonien är alla mikronationer, det vill säga länder som utropats av privatpersoner. Nu släpps en bok där åtta mikronationer skildras.

I ”Mikronationer- på besök i hemgjorda länder” beskriver journalisten Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobsson livet i några mikronationer, som de har besökt. Totalt finns det omkring 400 mikronationer, varav några i Sverige, som Ladonien och Elgaland-Vargaland.

– Man kan enkelt beskriva mikronationer som länder som privatpersoner har startat, säger Johan Joelsson.

Intresset för dessa udda stater började kring millennieskiftet när de båda bodde i ett konst-och musikkollektiv utanför Vinslöv.

– Det låg ganska avskilt och en kväll föreslog någon i huset att vi skulle utropa kollektivet till en självständig stat. Vi började komponera på en egen flagga och nationalsång, men sedan rann det hela ut i sanden, säger Johan Joelsson.

Men intresset väcktes igen när de några år senare såg en tv-serie om en person som utropade sin lägenhet till ett eget land. Det ledde till en reportageresa till en mikronation i Bohuslän.

– Det blev ganska dramatiskt. Vi blev strandsatta på en obebodd ö och det blev storm. Sedan tänkte vi att det skulle vara kul att åka runt i världen och besöka mikronationer. Till slut hade vi besökt så pass många att vi tyckte att det kunde bli en bok, säger Johan Joelsson.

Vilken mikronation är din personliga favorit?

– Jag gillar allihop, men på olika sätt. Sealand är häftigt. Det består av ett rostig plattform ute på Nordsjön, som utropades till ett eget land 1967 av en radiopirat. Det är en ganska spektakulär plats.

Fotnot. I boken beskrivs livet i Sealand, Seborga, Sweutschland, Elleore,. Ladonien, Alcatraz, Molossa och Elgaland-Vargaland.

Boken släpps den 29 september på Gidlunds förlag.

Publicerad 27 September 2017 10:17