Liga åtalas för bedrägerier i mångmiljonklassen

Huvudmannen är från Malmö

MALMÖ. Ligan skickade mejl där de utgav sig för att representera ett välkänt företag. När mottagarna klickade på en länk fick ligan tillgång till deras datorer och kunde föra över drygt 25 miljoner kronor. Flera företag och myndigheter misstänks ha fallit offer i den omfattande svindeln – där en 38-årig Malmöbo pekas ut som huvudman.

– Han medger att han deltagit i merparten av bedrägerierna, men förnekar att han är huvudman, säger 38-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till Lokaltidningen.se

På måndagen lämnades stämningsansökan in vid Malmö tingsrätt. De misstänkta är åtta kända kriminella från både Sverige och Polen.

Stämningsansökan innehåller inte mindre än 60 åtalspunkter och förundersökningen är på tusen sidor. De åtta personerna misstänks för bland annat grovt bedrägeri, grovt dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning.

Ett femtiotal medarbetare inom polisen och 13 åklagare har jobbat med ärendet, som går under namnet Homoki. 

– Men vi har också haft mycket god hjälp av polsk polis och andra myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), olika säkerhetsföretag samt målsägarna, säger Stefan Larsson, utredningsledare för nationell seriebrottslighet vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Några av företagen som blivit lurade

• Swedbank: 4,3 miljoner kronor
• Ikano bank: 3,3 miljoner kronor
• Klarna: 2,4 miljoner kronor
• Gekås Ullared: 2,4 miljoner kronor.
• Resurs Bank: 1 miljon kronor
• NCC: 0,5 miljoner kronor.

Källa: Kvällsposten

Publicerad 18 September 2017 11:58