Nu får ensamstående föräldrar mer i plånboken

Underhållsstödet höjs med 150-350 kronor

SVERIGE. 150-350 kronor. Så mycket extra kommer ensamstående föräldrar att få extra i plånboken när underhållsstödet höjs nästa år.

Beslutet som träder i kraft i juni 2018 innebär att föräldrar med barn i åldrarna 11-14 år får 150 kronor utöver det ordinarie underhållsstödet och föräldrar med barn mellan 15-18 år får 350 kronor extra i månaden.

Höjningen är en del av regeringens höstbudget och en överrenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet som längre kämpat för höjda anslagen för just underhåll.

– Det här är tredje gången vi får igenom en ökning och det tycker jag känns viktigt. Framförallt för de barn och föräldrar som berörs som kan få bättre möjlighet att till exempel köpa vinterkläder och göra något roligt tillsammans, och slippa oroa sig över ekonomin ständigt, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson till Aftonbladet.

Utöver den överrenskomna höjningen som träder i kraft i juni är det sedan tidigare beslutat att föräldrar med barn i 15-18 års gruppen kommer få ytterligare 150 kronor i höjning från och med årsskiftet.

Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar som har barnen boende hos sig och där den andra föräldern inte är med i bilden eller inte kan betala underhål. Stödet ligger i dag på 1573 kronor i samtliga åldersgrupper.

Publicerad 13 September 2017 10:29

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag