Lanthandel och firande väntar för prisad saluhall

MALMÖ. Det händer mycket kring Malmö saluhall just nu. Nyligen tilldelades byggnaden Malmö stads stadsbyggnadspris, dessutom står öppnandet av en lanthandel och ettårsjubileum för dörren.

– Vi har skapat ett handelsflöde från noll, som vi fyllt med kvalitetsmat- och råvaror och arkitektur, säger Martin Karyd.

Malmö saluhall invigdes för knappt ett år sedan. Innan syskonen Nina Totté Karyd och Martin Karyd bestämde sig för att göra en saluhall av det gamla stationshuset hade det stått övergivet sedan 1955. Det var bokstavligt talat en igenvuxen ruin utan vare sig tak eller ordentliga väggar.

– Jag hade haft span på huset i många år. Det stod och förföll och jag undrade vad som skulle hända med fastigheten och området. När den kom ut på marknaden klickade det direkt. Det var lätt att visualisera att det skulle kunna bli en saluhall. Huset var långsmalt med en gång i mitten där tågen gått genom huset. Det hade också en gammal bevarad charm med teglet, berättar Martin Karyd, som tillsammans med sin syster äger och driver Malmö saluhall

Med tiden väcktes tanken om att utöka saluhallskonceptet till att även omfatta restauranger.

– Vi kom fram till att vi ville skapa en modern saluhall för att få business att fungera och locka folk alla tider på dagen och alla veckans dagar. Det visade sig också att projektet utöver råvaruhandlare även blev intressant för krögare som ville driva streetfoodrestauranger med hög kvalitet, som är hantverksmässigt spännande, säger Nina Totté Karyd.

Uppdraget att rita saluhallen gick till Wingårdh arkitektkontor och efter att man fått igenom en detaljplansändring kunde man även bygga till stationshuset och ge plats för kylrum, förråd och teknikutrymmen.

Hur skulle ni beskriva den arkitektoniska stilen i Malmö saluhall?

– Det handlar mycket om att visa respekt för tegelbyggnaden, det är den som är grunden. Alla material är naturliga och råa. Det är mycket standardmaterial som harmonierar med teglet. Betonggolvet har en patina med sprickor. Skärmtaket är också karakteristiskt och trappan är som ett smycke. Wingårdh har kommit med många idéer och vi har genomfört de flesta, säger Martin Karyd.

– Stilen för också tankarna till mat, kök och mejeri med det vita teglet, säger Nina Totté Karyd

Vad betydde det att få Malmö stads stadsbyggnadspris?

– Det kändes rätt så stort, det finns ju anknytning och tradition bakåt med en byggtradition som morfar grundade. Det är det som gjorde det möjligt att skapa en sådan här mötesplats. Det kändes stort och fint, säger Nina Totté Karyd.

– Det är ett kvitto på att vi har lyckats skapa en destination. Vi har skapat ett handelsflöde från noll, som vi fyllt med kvalitetsmat- och råvaror och arkitektur. Temat var ju den urbana mötesplatsen och hit kommer 1 000–1 500 personer som äter och handlar varje dag, säger Martin Karyd.

Vad betyder begreppet mötesplats för er?

– Det är roligt med en miljö som är ”off peak” som många tar med sina kunder till, både när det är lunchstimmigt och när det är lugnare, säger Martin Karyd.

– Ibland när vi sitter här och äter ser vi folk som kommer hit ensamma för att äta och som börjar prata med andra om maten och byggnaden. Här finns mycket både att smaka och titta på, säger Nina Totté Karyd.

Nästa projekt för syskonduon blir att öppna en lanthandel i saluhallen, som de ska driva i egen regi.

– Det blir en sorts hybridlanthandel där kunderna plockar med egen korg. Det kommer att finnas mycket ekologiskt: mejeriprodukter, frukt, grönt och ägg, till exempel. Vi tror också väldigt mycket på dryck – hantverksläsk- och folköl, säger Martin Karyd.

– Martin håller också på att smyga igång en egen syltproduktion, säger Nina Totté Karyd.

Det har skrivits om hyresgäster som har lämnat saluhallen, hur ser det ut idag?

– Efter vår lanthandelssatsning är det bara en yta kvar, så det är i princip fullt, säger Martin Karyd.

Andra framtidsplaner är ett ettårsjubileum med en smakvandring som kommer att äga rum den 11 november. Event med till exempel odlare och lantbrukare finns också med bland det som de vill komma igång med.

Martin Karyd och Nina Totté Karyd i Malmö saluhalls mittgång, där tågen gick när byggnaden var en station. Foto: Per Ingridz

Martin Karyd och Nina Totté Karyd i Malmö saluhalls mittgång, där tågen gick när byggnaden var en station. Foto: Per Ingridz

Juryns motivering

”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”

Publicerad 13 September 2017 09:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag