Politiker:

Tullen i Malmö bör få mest av kakan

Regeringen föreslår en tioprocentig ökning av anslagen

MALMÖ. Regeringen vill öka Tullverkets anslag med tio procent. Merparten av pengarna bör satsas i Malmö. Det tycker kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Detta är ett viktigt och efterlängtat besked. Jag förutsätter att en stor del av satsningen hamnar i Malmö eftersom det är här behoven är som störst, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget i höstbudgeten ska tullens gränsskydd tilldelas 115 miljoner kronor under 2018 samt 130 miljoner kronor under 2019 och 2020. Från och med 2021 föreslås en ökning med 185 miljoner kronor.

Katrin Stjernfeldt Jammeh har inga större svårigheter att hitta argument när hon säger att merparten av pengarna bör satsas på tullens regionkontor i Malmö.

Under 2016 beslagtog Tullverket totalt 695 kilo cannabis i hela landet, varav hela 655 kilo i Skåne. Av sammanlagt 53 beslagtagna skjutvapen i landet hittades 35 i Skåne. Samtidigt beslagtogs 25 av totalt 31 kilo heroin i regionen.

– En satsning här ger trygghet både i Malmö och i Sverige i stort, säger Jammeh.

Tidigare i år gick kommunstyrelsens ordförande även ut och uppmanade regeringen att flytta Tullverkets huvudkontor till Malmö.

Publicerad 12 September 2017 13:04

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag