Padda kan tvinga scouter flytta

Av
Markus Celander

BUNKEFLO. Bunkeflo scoutkår har hamnat i en annorlunda situation – om inte Malmö stad lyckas driva igenom sin detaljplan för Limhamns skjutbana är framtiden oviss för kåren, som sedan flera år ligger vid brofästet.

– Jag hoppas att det ska gå att lösa så vi får stanna kvar här, säger kårordförande Mats Moberg.

Miljön är ju perfekt för verksamheten, konstaterar Mats Moberg.

– När jag var scout som ung höll vi till i en källarlokal mitt i ett bostadsområde på Lorensborg. Jämför med detta, säger han och pekar mot grönområden och hav och dammar med grönfläckig padda.

Padda, ja. Malmö stad fick nyligen avslag från Mark- och miljööverdomstolen för sina byggplaner för den gamla skjutbanan i närheten. Orsak: kommunen hade ingen fullgod utredning av hur detta skulle påverka den utrotningshotade grönfläckiga paddan, som trivs i området.

Hittills har scoutkåren legat på en insynsskyddad tomt vid John Lundvallsgatan. Vart femte år har ett nytt tillfälligt bygglov beviljats, men nyligen stötte scouterna på patrull.

– Man får bara söka tre gånger, vilket vi gjort. Så då tänkte vi att då söker vi permanent bygglov, helt enkelt, förklarar Mats Moberg.

Men då visade det sig att det under klubbstugan gick en dagvattenledning – något som man på Malmö stad inte reflekterat över tidigare, när scouterna fick komma hit efter att ha trängts inne i Strandkyrkan i Bunkeflostrand.

– Lösningen skulle då vara att vi flyttade klubbstugan en bit, så att den ligger närmare John Lundvallsgatan. Dessutom måste vi ordna en handikapptoalett.

– Vi har även köpt en begagnad byggbod, som vi vill placera intill våra befintliga moduler, eftersom kåren växer och vi behöver mer utrymme, förklarar Mats Moberg.

Allt detta skulle sannolikt lösa sig, menar han – kommunen har lovat att hjälpa till med att flytta de moduler som används idag, och i kåren finns föräldrar som gärna tar ett tag med att renovera.

Problemet är bara att scouternas tomt ingår i detaljplanen för den gamla skjutbanan, förklarar Mats Moberg.

– Vi hoppas att detaljplanen går igenom trots paddan. En detaljplansändring där marken som vi ligger på bryts ut skulle kosta oss jättemycket, och de pengarna har vi inte.

Men om detaljplanen inte går igenom?

– Det vågar jag inte tänka på. Då måste vi ta bort byggnaderna. Vi har precis så många ledare att vi kan driva vår verksamhet, men nu med allt detta också, när många ledare redan går på knäna. Det är tufft men vi ger oss inte. Kommunen har föreslagit att vi ska flytta till Djupadal, men ska vi fortsätta så vill vi ju vara här, vi är ju Bunkeflo scoutkår.

Publicerad 12 September 2017 13:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag