Jenny Johannesson tittar när Stig Åström slår några slag. Foto: Åse-Marie Nilsson

Jenny Johannesson tittar när Stig Åström slår några slag. Foto: Åse-Marie Nilsson

De boxas mot Parkinsons

KIRSEBERG. Boxning mot Parkinsons sjukdom kan låta som en paradox, med tanke på att Muhammed Ali, en av världens mest kända boxare, dog i sviterna av Parkinson. Men boxning har visat sig vara bra träning för Parkinsonsjuka. Nu startar en grupp i Malmö.

Det är det andra tillfället som ett tiotal Parkinsonsjuka tränar boxning i på boxningsklubben BK Fox på Lundavägen. Passet inleds med uppvärmning, därefter blir det grundteknik i boxning.

– Om man bara gör så gott man kan är det bra. Det ska vara roligt att träna, säger Jenny Johannesson, chefstränare på BK Fox till gruppen.

Amerikansk forskning visar att boxning är bra träning för Parkinsonsjuka, då bland annat balans och koordination tränas.

Träningen på BK Fox arrangeras i samarbete med Narva boxningsklubb i Stockholm, som sedan två år har tränat boxning med Parkinsonsjuka. Det var under ett studiebesök på välkända Gleason's Gym i New York som man först kom i kontakt med Rock Steady Boxing.

– Jag såg ett gäng som inte verkade höra hemma i en boxningslokal. Det visade sig vara Parkinsonsjuka och klubben hade väldigt goda resultat av träningen med dem, säger Hans Lindahl, Narva Boxningsklubb.

Träningsformen Rock Steady Boxing grundades av en ung åklagare i Indianapolis. När han drabbades av Parkinson ville en vän till honom, som var polis och boxningstränare, hjälpa honom. Redan efter några månaders träning hade skakningarna i hans händer minskat.

–Ryktet säger att han väckte sin fru en natt med orden: ”Look, I am rock steady” ( titta jag är stadig som en klippa), säger Hans Lindahl

Träningen är anpassad för Parkinsonsjuka och inga slag mot huvudet, vilket var det som lär ha orsakat Muhammed Ali Parkinson, är tillåtna. Även på Narva boxningsklubb har man positiv erfarenhet av träningen.

– Många säger att de aldrig har mått så bra och för många avstannar sjukdomsförloppet. Dock botas inte sjukdomen, säger Hans Lindahl.

I boxning tränar man bland annat balans och koordination. Men Hans Lindahl tror att det finns fler anledningar till varför det är så bra.

– Kognitiv träning stimulerar hjärnan. När hjärnan lär sig något nytt stimuleras bland annat produktionen av dopamin, som Parkinsonsjuka har mindre av. Dessutom, för många är det första gången som de träder in i en boxningslokal. Just det här att man gör något nytt är väldigt nyttigt för hjärnan.

I BK Foxs lokaler tränar Pia Ovnell upper-cuts tillsammans med Stig Åström. Hon fick Parkinson för två år sedan, när hon var 54 år.

– Jag fick en chock när jag fick min diagnos. Jag har alltid varit frisk och jag trodde att det bara var gamla som fick Parkinson.

Det var genom Nätverket för yngre och yrkesverksamma med Parkinson som hon hörde talas om att det skulle starta boxning för Parkinsonsjuka i Malmö.

– Det känns bra att boxas. Jag spänner ena axeln lätt och det här hjälper. Det sägs ju att boxning ska vara bra för Parkinsonsjuka och jag hoppas att det är så. Jag tränar även dans, vattengympa, styrketräning och går stavgång, säger hon.

Pia Ovnell hoppas att boxningen ska hjälpa.

Pia Ovnell hoppas att boxningen ska hjälpa.

Publicerad 04 September 2017 15:42