Ny skola har öppnat i Hyllie

HYLLIE. Hyllies första skola, Hyllievångsskolan, slog upp portarna vid skolstarten. 630 elever ska så småningom gå i den arkitektritade F-6-skolan.

Hyllievångsskolan stod klar redan i våras och rektor Ewa Elfgren tycker att det är skönt att det nu har börjat elever där.

– Det är härligt, för det var tomt innan. Jag tycker inte om en skola utan barn, säger hon.

Men det ekar fortfarande lite ödsligt i lokalerna, då det bara går 100 förskoleelever på skolan. 50 av dessa kommer från Fridhemsskolan. Efter årsskiftet ska resten av Fridhemsskolans 400 elever flytta hit när den egna skolan renoveras under hela nästa år. Hyllievångsskolan är en F-6-skola, med tre årskurser i varje. Skolan kommer att ha 630 elever till slut, efter att ha fyllts på med förskoleelever varje år.

–Vi växer underifrån. Här har det inte funnits en skola tidigare, så om man flyttar barn från andra skolor hit blir det konstiga hål på de skolorna, säger Ewa Elfgren.

Upptagningsområdet är Hyllievång, Vintrie och Hyllie by, men även elever från andra områden har fått plats här. Den halvmåneformade skolan är ritad av Liljewall arkitekter och den svängda formen ska rama in utemiljön som en traditionell skånegård. Fasaden ut mot Hyllie är i sten, medan den är i trä in mot skolgården. Något som ska symbolisera att skolan ligger på gränsen mellan stad och land. Just nu är skolan den sista utposten i Hyllie, placerad mellan åkrar och byggplatser.

– Den här skolan är inte lik någon annan byggnad eller andra skolor. Det är en jättefin arbetsmiljö både för barn och personal. Jag är stolt över att Malmö stad satsar på det här viset, säger Ewa Elfgren.

Hon tycker att det är fantastiskt att arbeta på en helt ny skola.

– Det finns inget som sitter i väggarna. Vi väljer hur det ska bli. Det är vi personal, barn och föräldrar som skriver historia tillsammans. Vi är med och skapar Hyllievångsskolan.

Mer om skolan

Inga skor är tillåtna på skolan

Skolans tak har solcellspaneler och energiproduktionen visas på en display i huvudentrén. Miljötänk genomsyrar även undervisningen.

Närliggande Iduns park används av elever, även i undervisningen.

Det finns en skatepark.

Publicerad 29 August 2017 10:38

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag