Kortlivad comeback för cykelfärja till Dragör

MALMÖ/DRAGÖR.  Den första juni premiärseglade äntligen M/S Elephanten mellan Limhamn och danska Dragör, 18 år efter att den ordninarie färjetrafiken lades ner.
Men den efterlängtade comebacken blev kortlivad. Nu tvingas linjen stänga då det inte finns någon lönsamhet i att köra över med endast 12 personer, vilket är vad Transportstyrelsen tillåter i passagerarantal.
Tankarna på att återuppta en färjeförbindelse på den klassiska sträckan föddes redan förra året, vilket Lokaltidningen var först med att rapportera om.
– Vi pratade om hur stor betydelse den gamla färjeförbindelsen hade för oss och för vår turism, men också om vad som skulle gjorts annorlunda om en färja existerade i dag. Svaret blev att satsa på cyklande och gående gäster, sa Dragörs borgmästare Eik Dahl Bidstrup i en tidigare intervju.
Planerna sköts dock på framtiden eftersom man inte hann få alla nödvändiga tillstånd på plats. Men så till slut fick färjan grönt ljus för avgång 1 juni i år.
Danska Sjöfartsmyndighet gav då tillstånd till 36 passagerare, men efter en kontroll av fartyget menar svenska Transportstyrelsen att färjan bara får ta tolv.
– Båten lever inte upp till säkerhetskraven, så enkelt är det. Det går inte bara att peka ut en enskild grej utan är flera punkter på listan. Hur de resonerat under den danska flaggan vet jag tyvärr inte, säger Richard Blomstrand på Transportstyrelsen till Skånska Dagbladet.
Under Limhamns hamnfestival kommer färjan åter gå enligt tidtabell, men övrig tid står den still.

Publicerad 10 July 2017 14:24

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag