Barn och unga får prova fiskelyckan

HUSIE. Under hela sommarlovet har skolbarn möjlighet att prova på att fiska. Regnbågsfiske i Sallerupsdammarna är en av många aktiviteter som erbjuds på ”Kul i Malmö”. Alla aktiviteter i programmet är gratis.
Varje onsdag och torsdag kan barn och unga prova fiskelyckan i Sallerupsdammarna. Förra sommaren kom knappt 600 personer.
– Nu på morgonen har det redan kommit 30–40 barn. Men det är inte alltid så många, utan det beror på vädret, säger Olle Svensson.

Han är en av flera ledare från SK Spinnaren som finns på plats, för att visa hur det går till att fiska eller hjälpa till att exempelvis reda ut en hoptrasslad fiskelina. SK Spinnaren har erbjudit gratis provfiske för barn och unga inom ramen för ”Kul i Malmö” i flera år, inte bara under sommaren, utan även under sport- och påsklovet.
– Att fiska är roligare än att sitta framför datorn hela dagarna och vi har lyckats slita en hel del barn från datorn under de här åren. De som börjar fiska som barn fiskar ofta hela livet, säger Leif Hansson, en annan av ledarna från SK Spinnaren.
En fångad fisk får man behålla, kostnadsfritt.
– Många får fisk, men inte alla, det beror på väder och vind. Tiden på dygnet har ingen större betydelse när man metar. Man får lov att använda agn, vilket annars är förbjudet eftersom det blir för lätt då, säger Leif Hansson.
Vad är grejen med att fiska?
– Det är avkopplande. Det är också socialt, man träffas, tar en korv och pilsner, och snackar fiskehistorier, säger ledaren Alf Nellhov.
– De flesta fiskeställen ligger i väldigt fin natur, säger Leif Hansson.


Seth Schüchtle, åtta år, fiskar med sin farfar Tommy Persson. Även farmor och lillasyster Anna är med, men Anna är än så länge för liten för att få fiska. De planerar att stanna i några timmar och picknickkorgen är fylld med pannkakor. Seth Schüchtle har fiskat tidigare, kvällen innan med fotbollsklubben, i kanalen.
– Jag hoppas att jag får en fisk i dag, säger han.

Fotnot: Prova på att fiska i Sallerupsdammarna riktar sig till barn och unga 7–16 år, och hålls onsdagar och torsdagar klockan 9–15, fram till den 11 augusti. Fiskeutrustning finns att låna. Ledare finns på plats. Sallerupsdammarna ligger på Särslövsvägen 38.

Alf Nellhov, Olle Svensson, Kenny Andersson, Leif Hansson och Lennart Bundy är ledare från SK Spinnaren. Foto: Åse-Marie Nilsson

Alf Nellhov, Olle Svensson, Kenny Andersson, Leif Hansson och Lennart Bundy är ledare från SK Spinnaren. Foto: Åse-Marie Nilsson

Publicerad 27 June 2017 12:41

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag