Hon sjunger för sin döde lillebror

LINDEBORG. Linda Berggrensson förlorade sin lillebror i cancer för två år sedan. För att ta sig genom hans första födelsedag efter hans bortgång anordnade hon en välgörenhetskonsert till minne av honom. Redan då kände hon att hon ville göra det igen.
Den 11 juli 2015 fyllde Morgan Wallén 35 år. Femton dagar senare dog han av en hjärntumör. När datumet för hans födelsedag närmade sig förra året kände Linda Berggrensson att hon ville göra något.
– Det kändes väldigt jobbigt. Han tyckte jättemycket om att musicera, precis som jag, och vi gjorde det ofta tillsammans när vi träffades.
Det var så tanken på en konsert föddes. Linda Berggrensson samlade ihop några musikaliska vänner och tillsammans höll de i minneskonserten ”Love is all you need” i Hyllie kyrka just den 11 juli. Det var fritt inträde.
– Jag var inte intresserad av att sälja biljetter utan ville att konserten skulle vara öppen för alla, men gjorde en insamling. Den gav 10 300 kronor, som gick oavkortat till cancerfonden.
Det blev en blev en väldigt fin stund.
– Människor möttes i något som var väldigt känslosamt, speciellt och innerligt. Jag kände redan då att jag ville att det skulle ska bli en tradition.
Efteråt har många tackat henne.
– Människor letade upp mig på bland annat Facebook för att tacka. En kvinna förlorade sin mamma någon vecka efter konserten och kände att hon hade kunnat hitta kraft i det som vi hade delat då.

Den 11 juli är det åter dags för en konsert med insamling till cancerfonden. Men denna gång i den rymligare S:t Mikaels kyrka.
– Förra året ville jag vara så nära min lillebror som möjligt. Jag gick genom hans Spotifylista och på konserten spelades mycket musik som han gillade. I år blir det mer öppet, med bland annat en gospelkör och några sing-song-writers. Det kommer att handla om hur det är att älska och förlora någon, om livet och döden.
Hur är din sorg nu efter två år?
– För mig blir sorgen inte mindre, men den blir en del av en på något vis. Jag blir lite ledsen när människor säger att tiden läker alla sår, för jag tror inte att vissa sår läks någonsin. Man lär sig bara att leva med sorgen. Den är med mig hela tiden och det är viktigt att den får vara det. Det är också viktigt att Morgan finns kvar hos mig och jag pratar ofta om honom. I slutet blev han lite förvirrad och var rädd för att människor hade glömt honom. Jag lovade honom att aldrig göra det.
Fotnot: Konserten i S:t Mikaels kyrka börjar klockan 18.30.

Publicerad 22 June 2017 11:23

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag