Attacken i London:

"Muslimer är en mycket utsatt grupp för hot"

Terrorexperten Magnus Ranstorp fruktar fler dåd mot moskéer

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

SYDSVERIGE. I natt körde en skåpbil rakt in i en grupp muslimer som var på väg ut från en moské i London. Hittills har en person dött i vad som verkar vara ett terrordåd.
– Nu vet vi inte drivkrafterna bakom detta dåd ännu, men säkerhetspolisens chef Anders Thornberg har tidigare varnat för att personer från exempelvis vit makt-miljön kan genomföra terrordåd mot muslimer, säger Karl Melin, som är pressinformatör vid Säkerhetspolisen.
Den senaste tiden har bilister vid två tillfällen kört in i demonstrationer vid Migrationsverkets lokaler i Malmö. Ingen person har skadats och det är oklart om säkerhetspolisen är inkopplad i ärendena.
– Jag kan inte kommentera hur vi arbetar i enskilda fall, men vårt jobb är att förhindra att våldsbenägna personer utför dåd, oavsett vilken bakgrund de har, säger Karl Melin.
Enligt Lars Förstell vid Malmöpolisen har de inte vidtagit några åtgärder efter terrordådet i London.
– Inte vad jag känner till. Vi kan exempelvis utföra bevakningsuppdrag, men det är säkerhetspolisen som gör riskbedömningen och kan begära hjälp av oss. Vad jag vet har inte Malmöpolisen fått någon förfrågan.
En av världens ledande terrorexperter är Hästvedabon Magnus Ranstorp, med bakgrund i bland annat försvarshögskolan och som expert åt CNN.
– Jag har länge varnat för att muslimer är en mycket utsatt grupp för hot. Motståndet mot dem eskalerar hela tiden i vit makt-miljöer och det är viktigt att man tar det på största allvar, säger Magnus Ranstorp till Lokaltidningen.se

Publicerad 19 June 2017 13:54

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag