Sång ger extra krydda till kimchirätt

Västra hamnenbon Pär Malmström ska servera bulgogi beef kimchi fries på årets Malmöfestival

VÄSTRA HAMNEN. Västra hamnenbon och skådespelaren Pär Malmström växlar mellan teaterscenen och matscenen. Just nu förbereder han kimchi, som är en av ingredienserna i den rätt som han ska sälja i mattältet ”Korrito” på Malmöfestivalen. Hela rätten heter bulgogi beef kimchi fries och innehåller också bland annat pommes frites och bulgogimarinerat nötkött.

Pär Malmström har haft flera sysslor vid sidan om skådespeleriet. Bland annat drev han tidigare Organic bakery på Amiralsgatan. Suget att göra mat fanns dock kvar även efter att han lämnat bageribranschen.
– Mat gör människor glada och jag kände att jag ville fortsätta med den grejen. Jag åkte därför ner till en matfestival i Berlin för att titta på olika sorters festivalmat, berättar han.

Det var också där som han fick upp ögonen för rätten bulgogi beef kimchi fries. En rätt som alltså innehåller nötkött – marinerat i ljus soja, vitlök, ingefära och råsocker – pommes frites och kimchi. Kimchin är gjord på kinesisk salladskål, ingefära, lök, vitlök samt koreansk chili. I rätten ingår även egengjord picco de gallo – en mexikansk salsa som är gjord på tomat, lök, koriander, lime och chili. Allt toppas med en rökig gochujangmajonnäs med koreansk chilipasta, lite vårlök och sesamfrön.
–Vi började titta på egna kimchirecept som passade till vår rätt. Till förra årets Malmöfestival gjorde vi 400 kilo och allt gick åt. En sak som är rolig med just kimchi är att vi gör den två månader innan den ska ätas för att den ska ligga och jäsa till sig. Under fermenteringsprocessen kommer smaken fram bättre och den blir ännu fylligare, säger Pär Malmström.
Kimchi är en koreansk nationalrätt och enligt Pär Malmström har varje by där ett eget recept. Tidningen ”Health” har också tagit med kimchi på sin lista över världens fem mest hälsosamma maträtter.
– Vår rätt är salt, söt, sur och stark och kimchin står för det syrliga. Kimchi är som lagrad ost, vin eller långkok – det blir godare om det får stå till sig länge. Det är som en sorts magi, man lägger ner grejorna tillsammans – väntar – och sedan har man en helt ny produkt.
@Brod Ingång:Fram till Malmöfestivalen förvarar Pär Malmström kimchin i ett kylrum på Green matmarknad. När festivalen sedan inleds, den 11 augusti, är Pär Malmström väl förberedd. Inte bara vad det gäller maten, han kommer även att krydda anrättningen ytterligare med musikaliska inslag.
– Det är speciellt att laga mat till 700–1000 personer varje dag i ett tält. Det är kul att folk kommer fram och provsmakar och en boost att få komma dit och köra igen. Det är roligt att bjuda på något vällagat och till årets festival har jag även skrivit en sång om kimchi, säger Pär Malmström.

Publicerad 19 June 2017 12:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag