Misstänkt 20-åring åtalas för kyrkogårdsmordet

Av
Fredrik Rubin

MALMÖ. Åtal har nu väckts i det kallade kyrkogårdsmordet. En 20-årig man sitter misstänkt för mordet och ytterligare två personer misstänkts för skyddande av brottsling.
I mitten av september 2016 hittades en livlös ung man på Östra kyrkogården i Malmö. Tidigt stod det klart att han bragts om livet genom ett flertal knivhugg.
Efter ett flertal förhör riktades misstankarna mot en 20-årig man, som precis som offret kommit till Sverige strax innan. 
Motivet till mordet uppges vara oklart, men rykten om sexuella övergrepp finns med i förundersökningen, enligt åklagaren Thorbjörn Sjöberg.
Ett misstänkt motiv är att den huvudmisstänkte ska ha utsatts för ett sexuellt övergrepp för några år sedan. Han ska ha irriterat sig över att det talats om detta. Offret ska eventuellt ha varit en av de som personer som talade om övergreppet, säger Thorbjörn Sjöberg.
Tidigt i utredningen figurerade uppgifter om mordoffrets ålder, denne uppgavs vara en 16-åring boende på ett HVB-hem utanför Trelleborg. Under förundersökningens gång har åldern emellertid skrivits upp och fastställts till 19 år.
Förutom den häktade 20-åringen figurerar ytterligare två unga män i utredningen. Båda har försatts på fri fot, men är misstänkta för skyddande av brottsling.
Männen har i förhör berättat om vad de gjort och vet. Den ena ska ha mött upp den huvudmisstänkte utanför dennes lägenhet, för att sedan hjälpa till med att göra sig av med kniven, genom att slänga den i en damm. Han ska också ha hjälpt till att bränna upp den huvudmisstänktes kläder på Ribersborgsstranden, säger Thorbjörn Sjöberg.
Polisen har fortfarande inte hittat det misstänkta mordvapnet, inte heller har något som kan kopplas till den huvudmisstänkte återfunnits på stranden där kläderna ska ha bränts upp. Det som i nuläget binder personer till brottsplatsen är GPS-koordinater från mobiltelefoner.
Det är för tidigt att säga något om bevisläget, det beror dels på om de båda misstänkta för skyddande av brottsling står fast vid sina ord och om andra vittnen ställer upp. Det finns även andra personer som vittnat om att den huvudmisstänkte berättat om händelsen och om hur han tagit livet av 19-åringen, säger Thorbjörn Sjöberg.
Den tredje unga mannen, som även ha misstänkts för skyddande av brottsling, ska i förhör ha berättat om hur han uppmanats att följa med till platsen var kroppen låg.
Han ska ha följt med till Rosengård tillsammans med den huvudmisstänkte, men uppges ha gått den sista biten själv till platsen. Där ska han ha tömt offrets fickor på mobiltelefon och plånbok. Detta ska enligt honom ha skett på uppmaning av den huvudmisstänkte, Thorbjörn Sjöberg.
 
 

Publicerad 19 June 2017 13:30

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag