LIMHAMN:

Vi känner oss lite unika

Lilla HVB-hemmet Ugglebo ligger mitt i villaidyllen sedan 1986

Av
Markus Celander

LIMHAMN. I 31 år har huset i villaidyllen gett ett tryggt boende för ungdomar med trassliga hemförhållanden.
– Vi är ett litet boende, så vi kommer nära ungdomarna. Vissa av dem behåller kontakten med oss efter att de flyttat härifrån, och kommer hit på besök, säger Karl-Henrik Meijer på Ugglebo.

I november har Karl-Henrik Meijer och Jane Söder drivit HVB-hemmet Ugglebo i tio år.
– Här bor ungdomar som inte kan bo hemma på grund av dåliga hemförhållanden. Det rör sig alltså inte om deras eget beteende, ingen kriminalitet eller missbruk, säger Karl-Henrik Meijer.

På senare tid har det förekommit negativa skriverier i media om HVB-hem, påpekar Karl-Henrik Meijer – ofta har det handlat om dålig kontroll på boenden som drivs i spekulationssyfte. Här framstår Ugglebo som en kontrast, menar han.
– Att vi funnits sedan 1986 visar på att det här är en seriös verksamhet.

Men visst fanns det en del reaktioner från grannar när Ugglebo öppnade, påpekar Jane Söder, som arbetat på Ugglebo i 15 år.
– Många förknippar HVB-hem med missbruk och att det ska bli oroligt i kvarteret. Margareta Persson och Bengt Erlandsson, som startade Ugglebo, har berättat för mig att de bjöd in grannarna och förde en dialog med dem, och sedan har det aldrig varit någon diskussion.
– Vi har grannar som bott här i tio år och som inte haft en susning om att detta är ett ungdomsboende, så vi är ju rätt så diskreta här, säger hon.

Det är socialtjänsten som placerar ungdomar på Ugglebo. Det rör sig om flickor och pojkar från närområdet i åldern 14–19 år, som går i skola eller har praktik. Det finns fem platser, och för att verksamheten ska gå runt krävs att fyra är belagda.
– Men vi tackar nej till många. Vi har hållit på så många år så vi hör direkt om det skulle fungera eller inte. Ungdomarna här måste ju fungera ihop, och då kan vi inte bara chansa och hoppas, säger Karl-Henrik Meijer.

Med honom och Jane Söder är de fem anställda, och alla gör precis samma saker, säger han.
– På större boenden kan det sitta en föreståndare på ett kontor någon helt annanstans, alla direktiv kommer uppifrån och det handlar om att driva en ekonomisk verksamhet genom att se till att fylla platserna. Men då ökar ju också risken för motsättningar. För vår del så är det viktigaste att ungdomsgruppen fungerar och att vi alla känner oss trygga här.

– Just nu har vi två tomma platser, påpekar Jane Söder, trots att vi haft flera besök och förfrågningar. Men det är ovanligt, vi brukar ha fullt hus. Det är ju viktigt även för oss att fylla platserna – för få boende så går det ju inte runt.

Det finns alltid minst en anställd i huset. Att vara ensam med ungdomarna menar Karl-Henrik Meijer är en fördel.
– Vi kommer närmare varandra, de deltar och diskuterar mer. Är vi två i personalen här så blir det som regel rätt tyst, och det är bara vi vuxna som pratar.

Blir någon boende upprörd så är dörren öppen och denne går därifrån och kommer tillbaka senare, tillägger Jane Söder.
– Det här är ju inget låst boende, utan alla har egen nyckel och får gå och komma hur de vill. Vi är stolta över den hemlika miljön här och vår lilla verksamhet med endast fem placeringar är ovanligt. Det är ingen institutionskänsla, utan helt öppet, och ungdomarna tar hit sina kompisar och syskon.

Vissa saker gör man gemensamt varje år, som några dagsutflykter och två obligatoriska resor.
– Men annars har vi har ingenting stående, till exempel att alla ska vara med och spela innebandy varje tisdag, som det är på många ställen. Vi uppmuntrar i stället var och en att ha sina egna aktiviteter och sina egna kompisar – de bor i ett kollektiv här, men det är viktigt att ha sitt eget för en dag ska de flytta härifrån och då gäller det att ha någonting utanför, säger Jane Söder.

Nu gäller sommarpraktik för ungdomarna, förklarar Jane Söder.
– Malmö stad brukar ordnar det, och om inte det går så hjälper vi till med att försöka hitta något. Det är viktigt att de har något att göra under sommaren och får känna känslan av att tjäna egna pengar.

Publicerad 13 June 2017 17:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag