Bästa vännerna flyttar ihop i seniorhusets vänskapsboende

NYDALA. Bästa vännerna Lillemor Steen och Hans Samebratt ska flytta ihop i MKB:s vänskapsboende. De umgås dagligen och gör det mesta ihop. Att ta steget och bo tillsammans känns inte stort, tvärtom ser de fram emot den trygghet det innebär.
– Vi är i den åldern då man frågar: ”Vill du åldras med mig?”. Vi ser fram emot att åldras ihop och ha det mysigt. Vi gör redan allting tillsammans, säger Lillemor Steen.

Hon och Hans Samebratt träffades via gemensamma bekanta för 17 år sedan. Numera är de bästa vänner och träffas så gott som dagligen. Resor är ett gemensamt intresse och de är nyss hemkomna från en resa till Cypern. De har båda varit gifta på varsitt håll och har barn. Hans Samebratt har levt ensam sedan 2000 och Lillemor Steen sedan år 1992.
- När vi läste artikeln om vänskapsboendet i Lokaltidningen tänkte vi att det skulle kunna vara något för oss, säger Lillemor Steen.
De gillar tryggheten med MKB:s upplägg. Hyresgäster i ett vänskapsboende har varsitt hyreskontrakt på hälften av den 78 kvadratmeter stora fyrarummaren. I grundhyran på 4300 kronor ingår försäkring, bredband, varmvatten och el.
– Man vet att när man har betalt hyran har man betalt allt Om det händer någon av oss något, hjälper MKB en att hitta en ny lägenhet, vilket också känns tryggt, säger Hans Samebratt.

Anette Eriksson, projektledare senior på MKB, nickar instämmande.
– Att allt ingår i hyran gör att det inte blir irritation över att den ena har lampan tänd hela natten eller att den ene tycker att den andre duschar för länge, säger hon.

Lägenheten på tolfte våningen i seniorhuset vid Nydala torg är inflyttningsklar i oktober, november då stambytet är klart. Lillemor Steen bor redan i huset, medan Hans Samebratt har en etta i centrum.
– Det finns de som har undrat hur jag kan flytta till Nydala, där det ibland händer tråkiga saker, men det kan hända överallt. Bussen stannar utanför vid vägen, här finns bankomat och affärer, och det är lätt att parkera här, säger Hans Samebratt.
Huset har en aktiv seniorförening och de två vännerna känner redan många i huset. Att flytta ihop på äldre dagar tycker de inte är ett så stort steg.
–Jag lagar mat och han diskar. Kompisskapet är det viktigaste, säger Lillemor Steen.
@Fotnot:Fotnot: Det är sex fyrarumslägenheter som ingår i vänskapsboendet i MKB:s seniorhus i Nydala. Boende måste vara över 55 år. Lägenheterna går inte via Boplats Syd, utan intresserade får kontakta Anette Eriksson på MKB.

Publicerad 12 June 2017 10:12

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag