Sandra är flerfaldig SM-mästare

JÄGERSRO. Sandra Anderberg är bäst i Sverige på voltige, sporten där man utför gymnastiska övningar på en galopperande häst. Nu siktar hon på EM.
Sandra Anderberg har sysslat med voltige i 17 år. Som nioåring kom hon i kontakt med den lite udda ridsporten, via ett ridläger på ”Kul i fem”.
Hon tränade då gymnastik och tyckte att det var optimalt att kunna kombinera det med ridning.
– Voltige är som gymnastik på en galopperande häst. Det är lite som ett konståkningsprogram, med tema, musik och dräkt, där man bedöms artistiskt och svårighetsgraden, säger hon.

De första åren tränade och tävlade hon voltige i lag, numera gör hon det individuellt. Hon är flerfaldig SM-mästare och kom nyligen på åttonde plats, och därmed bästa svensk, i kvaltävlingen i Holland inför EM augusti.
– Jag fick 7,4 i kvalpoäng, medan förbundets krav för att få lov att starta i EM är 6,9 poäng. Sverige får lov att skicka tre personer till EM och i mitten av juni avgörs det vilka de blir, säger hon.

Voltige handlar om att kunna samarbeta med hästen.
– Det krävs inte bara att jag är i toppform, utan hästen måste också vara det. När det väl fungerar är det magiskt. Det svåraste är att hitta tajmingen med hästen och göra det med och inte på hästen.

Örestads ryttarförening, som hon tillhör, är den enda klubben som sysslar med voltige i Malmö. I somras köpte hon och voltigekollegan Sara Pettersson halvblodet Dynamite ihop. Även Vera Brümmer tränar på Dynamite. Han är ännu inte fullärd på voltige. -
– För att bli bra på voltige behöver hästen vara mentalt lugn och trygg. Samt ha en bra galopp. Hästens prestation utgör 25 procent av min slutpoäng. Kvaliteten på dess galopp bedöms, till exempel taktfasthet och tempo.
Mellan träningstillfällena i voltige rids han som vanligt, både för att träna muskler och inte snedbelastas Sandra Anderberg tränar varje dag. Tre gånger i veckan på häst, teknikträning på en trähäst en dag i veckan och däremellan tränar hon gymnastik, kondition, styrka och smidighet.
Hur länge kan man hålla på med voltige?
– Så länge som kroppen bär. Man sliter inte på kroppen lika mycket som när man är gymnast. De bästa i Europa är 25–33 år. Det krävs att man samlat på sig lite erfarenhet.

Personligt
Namn: Sandra Anderberg.
Ålder: 26 år.
Bor: Västra hamnen.
Yrke: Nyutexaminerad civilingenjör.
Klubb: Örestad ryttarförening.
Meriter: SM-guld lag 2003, 2006, 2010, 2011, 2015. Individuellt SM-guld 2011, 2013, 2014, 2015, 2016.
Kuriosa: Sandra både bloggar och har en Youtubekanal om voltige.

Publicerad 16 May 2017 11:01

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag