”Vill slippa höra att familjen ska våldtas av araber”

Nils Karlsson (MP) slutar som kommunalråd

MALMÖ. Kommunalrådet Nils Karlsson (MP) i Malmö lämnar sin post efter valet. En anledning är att han uppnått sina politiska mål. Men även hatet och hoten har spelat in.
– Jag vill slippa höra att familjen ska våldtas av araber, säger han.
Nils Karlsson är en av stadens mest profilerade politiker, mycket tack vare sitt flitiga twittrande.
Digital kommunikation mellan kommun och medborgare har även varit en av hans politiska hjärtefrågor.

– Tidigare var det rent kaos. Folk tvingades att ringa sex, sju samtal för att få ett enkelt ärende uträttat – om de överhuvudtaget kom fram. I dag kan vi erbjuda de flesta tjänster digitalt.

Andra områden som han engagerat sig i är att lyfta fram problematiken kring hedersförtryck och barns rättigheter.

– Vi har antagit ett mycket offensivt program som går längre än regeringens antagande av barnkonventionen, säger Nils Karlsson.
Men det finns även betydligt tråkigare sidor av tillvaron som styrande politiker. I synnerhet om man uttalar sig i migrationsfrågor.

Under sin tid som kommunalråd har Nils Karlsson fått ta emot många hotfulla mejl och telefonsamtal. Även det har bidragit till beslutet att stiga av, vilket Sydsvenskan var först med att berätta.

– Jag slutar främst för att jag lyckats genomföra mina mål. Men visst blir jag påverkad av att öppna inkorgen varje morgon och få veta att jag borde dö, säger Nils Karlsson.

På tal om migrationspolitik. Hur tycker du att ditt eget parti har skött sig i den frågan på riksplanet?

– Att till exempel bara ge barn tillfälligt uppehållstillstånd tycker jag är helt oacceptabelt. Men nu är vi på väg att styra upp migrationspolitiken igen. Bara en sån sak som att id-kontrollerna tagits bort är jätteskönt.

Moderatledaren Anna Kindberg Batra var snabbt ute och kritiserade beslutet att ta bort kontrollerna. Vad tycker du om det?

– Jag tycker att hon borde lyssna på sina partikamrater i Malmö som kan förklara varför det är dumt att straffa skåningar.

Kommunstyrelsen ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) gick nyligen ut med att hon vill ha ett flyktingstopp i Malmö. Hur ser du på det kravet?

– Det där blev väldigt hårdvinklat av media. Hon pratar inte om något totalstopp, utan det handlar om att vi ska få avräkna de flyktingar som vi är skyldiga att ta emot enligt lagen mot alla de som bosätter sig i Malmö frivilligt genom Ebo-lagen.

Ebo-lagen kritiseras för att den leder till ökad segregation eftersom de flesta väljer att bosätta sig i socialt utsatta områden där få talar svenska. Är det dags att se över lagstiftningen?

– Det är delvis sant att många som kommer till Sverige söker sig till sin språkgemenskap och där man känner folk. Vi behöver incitament som gör människor mer benägna att flytta till områden där fler har arbete.

– Samtidigt är det grundläggande att människor måste få lov att fatta sina egna beslut om sin framtid.

Du slutar som kommunalråd. Men är du helt färdig med politiken?

– Absolut inte. Världen måste fortfarande räddas. Fram till valet leder jag arbetet i den nybildade nämnden för funktionsstödsfrågor. 

Vad vill du uppnå där?

– Jag vill öka brukarnas inflytande och korta de onödigt långa köerna till LSS. Men den kanske viktigaste frågan är att få medarbetarna att känna sig uppskattade och få dem att stanna kvar.

Och efter valet?

– Jag har hört att Bryssel är en ganska fin stad. Om frågan kommer så kan jag absolut tänka mig att bli EU-parlamentariker.

Publicerad 14 May 2017 05:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag