Terrormisstänkt frias av tingsrätten

"Finns inget som binder mannen till platsen"

MALMÖ. Den 30-årige man som i början av april åtalades misstänkt för terrorbrott genom mordbrand frias helt av Malmö tingsrätt.
Enligt rätten finns det ingenting i åklagarens bevisning som binder 30-åringen till den shiamuslimska bönelokalen på Norra Grängesbergsgatan i tid för dådet. De menar åklagarens bevisning är uppbyggd på indicier.
Som del i bevisningen lyfte chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström bland annat fram konversationer där 30-åringen berättar om sin önskan att bli martyr, bevisning som rätten underkände tillsammans med det övriga.
– I sammanhanget måste dock konstateras att inkastandet av två molotovcocktails i en tom lokal rimligen inte leder till martyrskap, skriver tingsrätten.
Det har heller inte gått att koppla 30-åringen till platsen genom teknisk bevisning och det finns inga vittnesuppgifter som pekar ut 30-åringen som gärningsman.
Under rättegångens sista dag släpptes den misstänkte i väntan på dom, men hans tid i frihet blev kort då Säpo grep honom så fort han lämnade rättsalen.
– Enligt LSU kan vi vidta åtgärder för att följa upp individer som bedöms utgöra ett säkerhetshot genom att begära att personen tas i förvar. Det är sedan upp till Migrationsverket att fatta ett beslut. Vi är bara remissinstans i detta fall, säger Simon Bynert vid Säpo till Lokaltidningen.
Strax efter branden på Norra Grängesbergsgatan tog IS på sig dådet genom sin tidning Al- Naba.
Terrorexperten Magnus Ranstorp var dock skeptisk till sambandet.
– Jag tror inte att det kommer att kunna etableras att de har något med i spelet. De har som vana att ta sig på allting. De brukar ta på sig terrordåd som de inte har något med att göra. Man får ta det med en nypa salt, sa han till Lokaltidningen i samband med dådet.
Enligt tingsrätten är det dock uppenbart att 30-åringen sympatiserar med IS och att han skulle haft motiv att utföra dådet, men menar att bevisningen är så låg att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att det var han som gjorde det.
Tingsrätten ogillar även yrkandet på utvisning.

Publicerad 21 April 2017 12:21

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag