Stjärnkocken Titti Qvarnström om matlivet i Malmö

Möter stadens matkreatörer i ny bok

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Malmö har blivit en matstad och destination för gourmander världen över. Men det har inte alltid varit så. När Titti Qvarnström kom med sin bokidé om att synliggöra Malmös matpärlor för fyra år sedan fick hon kalla handen av bokförlagen. Men nu är ”Malmö Cooking” klar och utgiven på Norstedts.
När Titti Qvarnström pratar om matkulturen i Malmö nu och då, ligger då:et väldigt nära i tiden. Hon menar att det har skett en revolution bara de senaste två åren, mycket tack vare de Michelinstjärnor som har lyst upp i stadens krogliv. Det har blivit ett större medialt intresse för Malmö och utbudet har blivit mer synliggjort. Något som Titti Qvarnström inte minst märker av på sin restaurang Bloom in the park, dit allt fler internationella gäster kommer.
– Vi ligger inte längre i skuggan av Köpenhamn. Folk från hela världen åker hit för maten. Förut fanns en uppfattning om att Malmö inte var någon bra matstad och att det inte fanns något typiskt för Malmö.
Med sin nya bok vill hon hjälpa till att fästa Malmö på den gastronomiska världskartan. Intervjuer med stadens mataktörer varvas med recept, på bland annat gravad kanin, chardonnaypicklade tomater och långkokad get.
– Tanken är att recepten ska gå att laga i ett normalutrustat kök. Men boken är snarare en inspirationskälla än en kokbok, säger hon.
Bland de 35 inspiratörerna vi får möta i boken finns Surtanten, Yalla trappan, svamparnas labbdrottning Christina Persson och vinodlarna Lena Jörgensen och Murat ”Murre” Sofrakis.
Efter alla dessa intryck, hur skulle du sammanfatta matstaden Malmö?
– Komplex och eklektisk. Det finns en otrolig mångfald. Det går att göra något småskaligt och nischat i Malmö. Vi hade kunnat göra två, tre böcker med matkreatörer, det finns så många.
Så då blir det kanske en uppföljare?
– Vi har inga direkta planer på det. När vi blev klara med den här sa jag ”aldrig mer en bok”, för det har varit ett långt och tidskrävande arbete. Men vi får se, det är klart att det skulle vara kul med en fortsättning.
 
Titti Qvarnström om…

Mattrender i Malmö: "Just nu är det den etniska matlagningen. Vi kommer se mycket mer från det syriska köket, till exempel." 
Kanin: "Det är jättekonstigt att vi inte äter mer kanin i Sverige, som är mer klimatsmart än till exempel gris. Jag vet inte om det är Lille Skutt som har ställt till det där. Men jag tror det är på gång, efterfrågan ökar. Om du vill få tag på kaninkött, fråga hos en nischad köttbutik."
Var du kan gå på smakjakt i det fria: "Det finns en hel del valnötter och örter som växer fritt i staden, till exempel i parkerna. Man får tänka på att inte plocka det som är odlat bara, det blir nog inte populärt. Vill man plocka frukt finns det en riktig pärla mellan Mobilia och barnsjukhuset och Medeon. Där finns en massa fruktträd med äpplen, päron och stenfrukter."
 

Malmö Cooking

Boken, utgiven på Norstedts förlag, kommer ut i bokhandeln den 20 april. Medförfattare är Karin Ericson, matskribent, krogkritiker och copywriter.

Publicerad 20 April 2017 05:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag