22-åring brände ner polisbil – får sänkt straff

Att kasta in brandbomber i en polisbil anses inte vara mordbrand

MALMÖ. Den 22-årige mannen ringde ett falskt larmsamtal och lurade ut en polispatrull till Lindängen i Malmö. Sedan tände han eld på deras fordon. Nu väljer Hovrätten att sänka fängelsestraffet med sex månader.
Det var den 7 augusti ifjor som polisen fick larm om ett bråk på Folksångsgatan. En polispatrull skickades till platsen och parkerade bilen för att gå den sista biten till den aktuella bostaden. 
Då sprang ett antal unga män fram till polisbilen, slog sönder en ruta och tände eld på fordonet genom att kast in brandbomber genom rutorna.
Senare skulle det visa sig att det inte varit något bråk på adressen och att gärningsmännen lurat polisen. En 17-åring och en 21-åring åtalades för mordbrand och falsklarm.
Hela förloppet fångades på en film som som publicerades i sociala medier. 17-åringen friades av Malmö tingsrätt, trots ett erkännande om att kontot där filmen publicerades tillhör honom. Förklaringen: Någon annan hade använt hans konto för att lägga upp klippet.
Den numera 22-årige mannen fälldes däremot. Bevisen består av så kallad röstanalys och att telefonen som samtalet ringdes ifrån senare påträffades i mannens bostad.

Malmö tingsrätt dömde mannen för falsklarm och mordbrand. Påföljden blev 1,5 års fängelse. Men domen överklagades och nu väljer 
Hovrätten att sänka fängelsestraffet med sex månader.
Enligt domstolens tolkning kan det inte räknas som mordbrand om någon sätter fyr på en polisbil. I stället döms 22-åringen för det mindre allvarliga brottet grov skadegörelse. Exakt vad som fått juristerna i landets näst högsta rättsinstans att dra en annan slutsats än tingsrätten framgår inte av domen. 
Den 22-årige mannen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Publicerad 20 April 2017 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag