Ordvitsar - torr men trygg humor

Av
Ida Eriksson

CENTRUM. Vissa tycker att han är lite som en dryg pappa som ordvitsar alldeles för mycket. Men för den trefaldige Skånemästaren i ordvitseri kan det inte bli för mycket av ”det torra.”
– Vissa kallar det för dålig humor. Men det är också en trygg humor, få blir kränkta av en ordvits, säger David Persson.

Han började ordvitsa redan som tonåring. Ord och språk har alltid intresserat David Persson, som jobbar som lärare.
– Jag gillar att vända och vrida på saker, säger den 45-årige Malmöbon.
 
Men det var? först när han hörde talas om tävlingen SM i ordvitsar som han gjorde sin scendebut. 2013 ställde han upp i tävlingen första gången och tog sig till final, men där tog det stopp. När han sedan skulle ta revansch året därpå gick det inte riktigt som han hade tänkt sig. Även då hade han tagit sig vidare från kvalet till finalen. Men på scenen i den hände det som inte fick hända.
– Jag fick en minnesförlust. Kom av mig helt. Det gjorde att jag tappade suget att ställa upp igen. Men förra året gjorde jag det ändå och sänkte kraven på mig själv.

Och åter igen tog han sig vidare från kvalet och vidare till finalen i ordvitsens huvudstad – Göteborg. Men även då föll han på målsnöret. Nu hoppas han äntligen kunna ta sig över det.
– Jag har ju en fördel i år i och med att finalen är på hemmaplan, i Malmö, då förstår publiken vad man säger. Det kan vara lite knepigt med dialekten i övriga Sverige, säger han.
Hur ska då ?en riktigt bra ordvits vara? David Persson menar att det handlar mycket om att bygga upp den på rätt sätt.
– Man får inte avslöja sig själv när man bygger upp vitsen. Dubbeltydligheten ska hemlighållas in i det sista.
Han har en styrka? gentemot sina konkurrenter i tävlingen och det är att han brukar ha en röd tråd mellan sina vitsar, vilket han brukar vara ensam om.
– Jag försöker binda ihop allt i en berättelse, under ett tema. Sist var den röda tråden mitt jobb som lärare, så alla ordvitsar var på något sätt kopplade till skola.
Vad gör du om ingen skrattar åt dina ordvitsar?
– Ja, då gäller det att hålla riktigt god min.

Personligt

Namn: David Persson.
Ålder: ?45 år.
Yrke: ?Egen företagare (undervisning och underhållning).
Familj: ?Sambo.
Bor: ?Borgmästaregården.
Det här visste du inte om mig: "Jag var finalist även i musik-quiz-SM i somras".

David Persson på scenen.

David Persson på scenen.

SM i ordvitsar

Det är åttonde? året som SM i ordvitsar arrangeras. Tävlingen består av två delar. I den första får de tävlande ordvitsa fritt och till denna del får de förbereda ett manus. Publiken röstar fram vilka de tycker är roligast.


De som tar sig ?vidare till rond nummer två ska spontant komma på ordvitsar till olika bilder. De två bästa går vidare till finalen, som sker i Malmö den 18 mars på Biograf Spegeln.


Innan dess sker? kval i Malmö, Götebrog och Stockholm. I Malmö den 13 mars, också på biograf Spegeln.

Publicerad 02 March 2017 11:26

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag