Robin lever drömmen som drottning

Av
Ida Eriksson

TRIANGELN. Att följa med mamma och hennes väninnor på en dragshow var det häftigaste den då tioårige Robin Werner hade varit med om. Det är en dröm som går i uppfyllelse när han nu turnerar med After Darks jubileumsshow ”This is it”.

I fjol gick Malmöbon Robin Werner på QX Gaygala och tog emot pris för ”Årets drag” med showgruppen Cabaret Moulin. I år tog han emot samma pris tillsammans med After Dark.
– Det var jättekul. Christer (Lindarw reds anm.) var väldigt noga med att priset var vårt, hela ensemblens. Så vi fick gå upp på scenen tillsammans med honom.
After Dark tog ?även hem priset för ”Årets scen” och Christer Lindarw för ”Årets bok”.
29-årige Robin Werner har tagit rejält med plats på Christer Lindarws scen sedan i somras, då han blev handplockad av dragshowstjärnan som hade sett honom i Cabaret Moulin, som Robin Werner startade med sin nuvarande man.  
”This is it” blir After Darks sista stora föreställning. Om det blir Cabaret Moulin som tar över platsen som Sveriges starkast lysande dragshow är Robin Werner på ett sätt tveksam till.
– Det är nog ingen som kan ta över den platsen. After dark är After dark, det är som om någon skulle ta över efter ABBA eller Rolling Stones, det går inte att återskapa. Däremot har After Dark gjort så att dragshow ses som något högklassiskt och proffsigt, som showernas show.
Att få uppträda ?med After Dark har länge varit en undermedveten dröm för Robin Werner. Ända sedan han såg dem som tioåring. Att han ville bli dragqueen bottnar sig i hans två största intressen – teater och smink.
– Sätter man ihop dem blir det ju dragshow. Jag har varit intresserad av smink, styling och kläder så länge jag kan minnas. Jag gick teater på gymnasiet och började som dragqueen, på hobbynivå, redan då.
Efter gymnasiet ?utbildade Robin Werner sig till make up-artist.  Enligt honom är det en oskriven regel att man som drag queen måste kunna lägga sin egen make up.  Att förvandla sig själv från man till kvinna kräver mer än bara glitter och lösögonfransar.
– Det handlar mycket om att korrigera ansiktsdrag, om symmetri och att kunna göra manliga drag mer kvinnliga, säger Robin Werner som sminkar sig i en timme innan varje show.
– Jag skulle gärna sitta i en och en halv, om jag hade tid. Det tillhör showen, att sitta och pilla med det i logen och ladda upp.
Känner du dig som en annan person med smink och styling?
– Nej. Jag lever mig in i de karaktärer jag spelar. Och det är klart att jag kanske rör mig annorlunda i klackar och korsett, men jag är fortfarande samma person.
Även om han? mest blir överröst med applåder och kärlek i sitt jobb stöter han ibland på fördomar om dragshowkulturen.
– Det har hänt att damer har kommit fram till oss och sagt att deras män vägrat att följa med på showen, men sedan när de ändå har följt med vill de gå igen. En del ser detta som något konstigt, äckligt eller kanske till och med perverst. Men jag tänker att det är folk som inte ser det för vad det är och att det beror på okunskap.  
After Dark ?turnerar hela våren. Därefter showar de i Stockholm under en period. Vad som händer sedan vet inte Robin Werner. Men att han skulle lägga klackarna på hyllan är det inget som talar för.
– Vi kanske gör något stort med Cabaret Moulin. Vi får se!

Robin Werner utan smink. ?

Robin Werner utan smink. ?

En dröm gick i uppfyllelse för Robin Werner när han i somras blev handplockad till After Dark av Christer Lindarw.

En dröm gick i uppfyllelse för Robin Werner när han i somras blev handplockad till After Dark av Christer Lindarw.

Robin Werner

Ålder: 29 år.

Familj: Man och två hundar.

Bor: Triangeln.

Det här visste du inte om mig: Mitt största fan är min farmor som också har jobbat inom show business. Hon var trollkarlsassistent åt Hector el Neco. Han var en stor trollkarl. Hans skor finns avbildade på Davidshallsbron. 

Publicerad 17 February 2017 09:31

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag