Påverkad knivman sköts med fem skott av polisen

Lurade polisen till platsen

MALMÖ. Den narkotikapåverkade mannen gick till attack med en kniv. Polisen svarade med att avlossa fem skott mot honom. Nu åtalas 21-åringen för försök till grov misshandel. Samtidigt utreds polisernas agerande.

Det var den 5 juni förra året som polisen fick samtal om ett större bråk på Gustav Adolfs torg i Malmö.

När den första patrullen kom fram möttes de av en ensam man som drog fram en kniv ur jackfickan.

Trots flera uppmaningar vägrade mannen att släppa kniven, vilket fick polisen att skjuta honom i den nedre delen av kroppen.

Men verkanselden gav inte önskad effekt. I stället tog 21-åringen sats och började springa mot en av poliserna. I det läget avlossades ytterligare några skott mot mannen, varpå han segnade ihop på marken. Mannen fick livshotande skador men överlevde. 
I förhör förnekar den misstänkte brott. Samtidigt erkänner mannen att han hittat på bråket och lurat polisen till torget.
– När polisen kom dit så skulle jag spela teater och vara ett hot mot dem tills de skjuter mig. Allt började med den fucking drogen heroin. 
Mannen åtalas även för att ha rånat en blomsteraffär på Kronborgsvägen och Pressbyrån i Hyllie kort före dramat på torget. 21-åringen erkänner båda rånen och säger att han behövde pengar till heroin.
Parallellt med åtalet pågår en utredning kring polisernas användning av sina skjutvapen. Enligt en sekvens som ett vittne filmat med sin mobiltelefon avlossas det sista skottet när mannen redan ligger på marken.

Huruvida någon av poliserna kommer att åtalas är i nuläget inte känt.

Övervakningsbild på när mannen rånar Pressbyrån. Foto: Polisen

Övervakningsbild på när mannen rånar Pressbyrån. Foto: Polisen

En av flera knivar som mannen hade på sig. Foto: Polisen

En av flera knivar som mannen hade på sig. Foto: Polisen

Publicerad 14 February 2017 12:26

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag