Sonen bortrövad – har inte träffat mamma på fyra år

Nu döms pappan till fängelse

MALMÖ. För snart fyra år sedan lämnade den nu 28-åriga kvinnan sin son på Malmö centralstation för att han skulle ha umgänge med sin far. Det var sista gången hon såg honom. I går kom domen mot fadern som döms för grov egenmäktighet med barn.
Det var den 15 februari 2013 som kvinnan överlämnade sin då 3,5-årige son till sin före detta make i tro om att hon skulle återse honom inom några dagar.
Att det var sista gången hon skulle se sin son kunde hon inte ana. I förhör har hon uppgett att hon inte misstänkte att något var fel och att hon fick prata med sin son i telefon som vanligt under den första dagen.
Två dagar efter överlämnandet gjorde mamman dock en första polisanmälan. Detta efter att hon mottagit ett samtal från sin ex-make från ett Marockanskt telefonnummer, samt fått två sms med texten ”Om du någonsin vill se din son igen så måste du komma till Marocko.”.
Senare visade det sig att ex-maken och sonen befann sig i Bagdad och inte Marocko. Den 31 mars häktades fadern i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn och en internationell arresteringsorder utfärdades. Efter ett halvår greps pappan av tysk polis på Hamburgs flygplats.
Sonen som nu är sju år gammal är dock fortfarande försvunnen.
I samband med gripandet av fadern hittades dokument som visar på att fadern med största sannolikhet gett sonen en ny identitet i Irak.
Enligt analyser av Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) där man jämfört bilder på pojken med bilder på ett barn som fadern hävdar att han har med en annan kvinna i Irak, har man kommit fram till att det är sex gånger större chans att det rör sig om samma barn än att det är ett syskon eller halvsyskon till pojken.
I förhör har pappan uppgett att pojken tas omhand av medlemmar i den klan som fadern tillhör och att han inte vet var han är. Han uppger även att han inte kan medverka till att återföra sonen till Sverige, eftersom klanen då skulle se honom som en förrädare och döda honom.
Pappan döms till 1 år och 9 månaders fängelse för egenmäktighet med barn.

Publicerad 10 January 2017 05:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag