Frisk & Fri vill fånga upp fler som lider av ätstörningar i Malmö. ??

Frisk & Fri vill fånga upp fler som lider av ätstörningar i Malmö. ??

Förening vill nå fler med ätstörningar

Av
Ida Eriksson

CENTRUM. Ätstörningar kryper lägre ner i åldern och drabbar allt fler killar. Nu vill föreningen Frisk & Fri fånga upp fler drabbade i Malmö, med hjälp av öppna träffar och certifiering av idrottsklubbar.
Sociala medier som skyltfönster för sin egen och andras kroppar och träningshets gör att ätstörningar kryper lägre ner i åldern. Det menar Malin Olrud, regionansvarig i Malmö på den ideella föreningen Frisk & Fri.
– Samtidigt har jag en uppfattning av att det blir mer okej att prata om det, man behöver inte hålla det hemligt på samma vis längre, även om mörkertalet fortfarande är stort. Men det pratas mer om psykisk ohälsa i dag än för några år sedan, det är ett steg i rätt riktning, säger hon.
Till Frisk & fris öppna träffar i Malmö kan vem som helst som har problem med någon form av ätstörning komma för att prata öppet och fritt om det.
– Men det är helt okej att bara lyssna också om man vill det. Träffarna leds av två gruppledare som styr samtalet. Vi som är engagerade i Frisk & Fri har själva varit drabbade, så vi vet vad vi talar om.
 
Även om det är fler tjejer som lider av ätstörningar är det allt fler killar som drabbas, enligt Malin Olrud. Även det tror hon hör ihop med träningshets och sociala medier.
– Visst, det är hälsosamt att träna, till viss del, men det är också viktigt att återhämta sig, säger hon.
Frisk & Fri har nyligen börjat samarbeta med, och certifiera, sport- och idrottsklubbar.
– Vi utbildar dem så att de ska vara uppmärksamma på, och kunna se varningstecken. Det är också viktigt att man vågar fråga.

Malin Olrud

Malin Olrud

Är en ideell förening som startade 1983 i Stockholm och blev riksförening 2003 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Förutom öppna träffar håller föreningen i mentorskap, närståendeträffar och föreläsningar om självkänsla för ungdomar 12–16 år.

Nästa öppna träff, för drabbade, i Malmö är den 23 maj, klockan 18–20, i Sensus lokaler vid Hansacompagniet. Det är gratis att delta.

Publicerad 12 May 2016 17:00